Mimoriadny odvod sa telekomunikačným firmám nepozdáva

Mimoriadny odvod pre regulované subjekty, ktorý chce zaviesť vláda Roberta Fica, je podľa hovorcu spoločnosti Slovak Telekom Michala Korca nesystémový a bude mať negatívny vplyv na finančné ukazovatele firmy.

31.05.2012 11:14
peniaze, úroky, investícia, investovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pri vládou navrhovanej výške mimoriadneho odvodu 4,2 % by len Slovak Telekom z vlaňajšieho zisku zaplatil 4,7 mil. eur.

Mimoriadny odvod, o ktorom má vo štvrtok rokovať vláda, sa má týkať len firiem, ktorých zisk prekročí 3 mil. eur. Podľa finančnej riaditeľky Slovanetu Marty Roštekovej by to však mohlo ohroziť stredné veľké firmy.

„V telekomunikačnom odvetví je pre zachovanie konkurencieschop­nosti nutné významnú časť zisku investovať do technologického rozvoja, preto stanovená hranica môže byť pre stredne veľké spoločnosti ohrozujúca,“ uviedla Rošteková. Odvod tohto druhu má podľa nej zmysel len v prípade, ak by sa cielene dotkol len subjektov monopolného resp. oligopolného charakteru.

Telefónica Slovakia, ktorá poskytuje mobilné služby pod značkou O2, nechce návrh kabinetu komentovať, keďže ho momentálne analyzuje. Podľa hovorkyne firmy Martiny Jamrichovej však spoločnosť rozhodne neuvažuje o premietnutí zvýšených nákladov do koncových cien pre zákazníkov. Telefónica Slovakia by pritom v prípade platnosti odvodu už v minulom roku zaplatila z vlaňajšieho zisku 1,7 mil. eur. Spoločnosti Towercom, ktorá zabezpečuje prevádzku televízneho a rozhlasového vysielania na celom území Slovenska, sa podľa marketingového manažéra Michala Šurana opatrenie vlády nedotkne, keďže nepatrí k regulovaným subjektom. Vlani pritom spoločnosť evidovala zisk po zdanení vo výške 12,3 mil. eur.

GTS Slovakia a Orange Slovensko vládny návrh na zavedenie mimoriadneho odvodu, ktorý by mal konca do roku 2013 priniesť do štátnej kasy 200 mil. eur, nechceli komentovať. Ak by však bol odvod zavedený už vlani, dokopy by tieto firmy odviedli štátu 7,2 mil. eur.

2 debata chyba