Fico vyhlásil akčný plán boja proti daňovým podvodom

Podvody a daňové úniky má znížiť séria opatrení, ktoré pripravuje vláda Roberta Fica. Má to byť jeden z nosných programov vlády. Do parlamentu by sa návrhy noviel príslušných zákonov mohli dostat už v júli. Uviedol to v utorok premiér Fico po rokovaní Rady solidarity a rozvoja.

29.05.2012 17:24 , aktualizované: 18:22
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (133)

Opatrenia by mali byť zasiahnuť obchodné i trestné právo, ako aj legislatívu v daňovej oblasti. Zákony, ktoré sa dostanú v júli do parlamentu do 1. čítania sa budú počas mesiaca, kým prejdú druhým čítaním, ešte vylepšovať, informoval Fico. Povedal, že Rada solidarity a rozvoja bude zasadať permanentne a posúdi, ktoré opatrenia by mohli pripravovanú legislatívu ešte zlepšiť.

„Posledné analýzy ukazujú, že Slovensko patrí ku krajinám s najvyššími daňovými únikmi,“ uviedol Fico a označil akčný plán za jeden z nosných programov svojej vlády. Akčný plán boja proti daňovým únikom bude kvôli svojej dôležitosti prvým bodom štvrtkového zasadnutia vlády.

Premiér uviedol, že minister financií Peter Kažimír bude mať „absolútne právo veta“ pri personálnom obsadzovaní daňových a colných úradov, dôraz sa má klásť na odbornosť, nie na politické nominácie. Podľa FIca sa uvažuje napríklad aj o rotácii daňových úradníkov, ten, kto robil v Bratislave, môže skončiť na východe – a naopak.

Fico privítal ústretovosť bánk, ktoré majú technické návrhy, ako sťažiť podvody najmä v prípade dane z pridanej hodnoty a verí, že banky prispejú nápadmi pri tvorbe zákonov.

Druhý pilier bude podobný českému modelu

Riešenie situácie v druhom dôchodkovom pilieri bude pravdepodobne podobné tzv. českému variantu. Česká vláda nedávno schválila svoju predstavu o dôchodkovom sporení – pôjdu do neho tri percentá z povinných odvodov a prispievateľ si musí zároveň doplatiť dve percentá zo svojho.

Podľa Fica do druhého piliera na Slovensku pôjde spolu maximálne 5 až 6 percent z hubej mzdy (dnes je to 9 percent). Bude to kombinácia povinného odvodu a dobrovoľného pripoistenia, ktoré si sporiteľ zaplatí zo svojho. Tento príspevok však bude na rozdiel od Česka dobrovoľný. Podľa ministra Kažimíra by bol dobrovoľný príspevok zvýhodnený, dal by sa odrátať od daňového základu, čiže táto suma by sa nezdaňovala.

Fico trvá na vyššom zdanení ústavných činiteľov

Premiér naďalej trvá na tom, že ústavní činitelia budú platiť vyššie dane, aj keby ich príjem nebol vo výške, od ktorej sa bude odvíjať daňová progresivita. Výnimkou budú sudcovia a prokurátori, pretože podľa Fica nerozhodujú o verejných financiách. O hranici príjmu, od ktorej budú platy viac zdanené, sa ešte rokuje, takisto o výške odvodov. Fico zatiaľ potvrdil len 23-percentnú daň z príjmu firiem.

Banky a regulované firmy sa nevyhnú mimoriadnym odvodom

Štát očakáva od bánk mimoriadny odvod 50 miliónov eur v tomto roku, bankový odvod, ktorý platia už dnes, má zabezpečiť ďalších 25 miliónov eur. V budúcom roku by mal bankový odvod vyniesť ďalších 100 miliónov eur. Podľa Fica mal slovenský bankový sektor vlani zisk 674 miliónov eur, čo bol viac ako tretinový nárast oproti predošlému roku. Preto očakáva, že sa banky budú podieľať na konsolidácii verejných financií.

Mimoriadny odvod budú mať v tomto i budúcom roku aj firmy, pôsobiace v regulovaných oblastiach - energetika, telekomunikácie, poštové služby. Bude sa týkať firiem so ziskom vyšším ako 3 milióny eur, sadzba odvodu z neho bude 4,2 percenta. Spoločnosti musia mať viac ako polovicu svojich aktivít v regulovaných činnostiach – ak to bude menej, odvod sa ich týkať nebude.

**Štátna pokladnica môže byť atraktívnejšia **

Asociácia zamestnávateľských zväzov navrhla, aby si v štátnej pokladnici mohli ukladať financie ďalšie subjekty. Podľa Fica je na diskusiu, či by štátne podniky nemali automaticky prejsť z komerčných bánk do štátnej pokladnice. Štát by tak mal k dispozícii určitý objem prostriedkov. Asociácia navrhuje, aby mali peniaze v štátnej pokladnici uložené aj mestá a obce, podľa premiéra je to zaujímavá téma, ale štát musí rešpektovať nezávislé postavenie samospráv.

133 debata chyba