Štát zvýši firmám daň z príjmu na 23 percent

Štát pri konsolidácii verejných financií zvýši firmám daň z príjmu z 19 na 23 percent. Sľubuje si, že úpravou daní získa navyše 366 miliónov eur.

24.05.2012 17:20 , aktualizované: 17:47
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (197)

Daň z pridanej hodnoty sa na Slovensku nebude zvyšovať, firmy budú zdanené 23-percentnou daňou z príjmu, fyzické osoby sa musia pripraviť na progresívnu daň – ľudia, ktorí dobre zarábajú, budú platiť vyššie dane. O percente zdanenia a o hranici príjmu, od ktorej sa bude uplatňovať, sa ešte rokuje. Vyplýva to z rokovania Rady solidarity a rozvoja, o ktorej priebehu informoval premiér Robert Fico.

Percento zdaňovania a hranica progresivity pri fyzických osobách bude závisieť aj od toho, ako sa nastavia stropy odvodov na zdravotné a sociálne poistenie. Dnes sú určené maximálne príjmové stropy, nad touto hranocu sa zo zvyšnej sumy odvody neplatia. Ich prípadný posun ovplyvní aj výšku príjmovej hranice, od ktorej bude platiť progresívna daň. Podľa Fica pôjde o len vysoké platy. Premiér uviedol, že príjem najmenej 2750 eur mesačne majú na Slovensku 3 percentá zamestnancov.

Do vyššieho pásma zdaňovania budú podľa Fica patriť aj všetci ústavní činitelia, aj keby ich príjem nedosahoval výšku, ktorá bude stanovená ako hranica pre vyššiu daň.

Štát chce získať ďalšie peniaze aj z dividend a podielov na zisku. Už dnes platí, že fyzické osoby musia platiť z dividend odvody, uvažuje sa však navyše aj o zdanení dividend.

Zmeny v daňovej oblasti by sa mali uplatniť od budúceho roka. V prípade spotrebných daní sa možno urýchli vyššie zdanenie cigariet – presunie sa termín zvýšenia z marca budúceho roka na koniec tohto roka. O vyššom registračnom poplatku pri kúpe luxusného auta sa ešte bude rokovať. Takisto zdaňovanie luxusných domov a bytov je aktuálne až v budúcom roku.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Koniec rovnej dane. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Bude sa meniť aj pomer odvodov medzi I. a II. pilierom, ktorý je teraz 9:9. Rade predložili zástupcovia vlády tri varianty prerozdelenia. Druhý a tretí variant ráta s tým, že by si človek, sporiaci v II. pilieri, priplácal dobrovoľne nejaké percento z príjmu. Bude sa posudzovať aj štvrtý variant, ktorý chcú pripraviť členovia rady. O percentách prerozdelenia je podľa Fica zatiaľ predčasné hovoriť. Meniť sa budú parametre v I. a II. pilieri, tretí pilier by mal prísť na rad až na budúci rok. Premiér tvrdí, že prvý pilier je v súčasnej podobe neudržateľný a druhý pilier znehodnocuje peniaze. Uviedol, že rozdiel medzi sumou, ktorú do II. piliera ľudia odviedli a výškou majetku v ňom je 268 miliónov v neprospech sporiteľov.

197 debata chyba