SDKÚ sa chystá brániť druhý pilier petíciou

SDKÚ chystá verejnú kampaň a petíciu, aby zabránila zmenám v II. pilieri. Poďla poslanca strany Ľudovíta Kaníka sporitelia vďaka II. pilieru nebudú odkázaní na štát a budú môcť pokojne žiť v starobe. Zníženie odvodu do II. piliera bude znamenať, že z neho dostanú nižšie dôchodky. Kaník tvrdí, že pôjde o zníženie dôchodkov z penzijného sporenia o 30 až 50 percent.

23.05.2012 12:10
Peniaze, euro, kufrík Foto:
Ilustračné foto
debata

Kaník pokladá druhý pilier za najväčší sociálny program na Slovensku a „možno najväčší v Európe“. V druhom pilieri je na osobných účtoch už 5 miliárd eur, podľa Kaníka sporitelia „vďaka týmto prostriedkom budú mať zabezpečenú starobu, nebudú odkázaní na štát, na jeho politické rozhodnutia a budú môcť žiť pokojne počas svojej zaslúženej staroby“.

Podľa poslanca SDKÚ Miroslava Beblavého navrhované „seknutie“ druhého piliera bude tri až päťkrát väčšie ako navrhované dane na monoply a banky.

Konsolidáciu rozpočtu tak podľa SDKÚ zaplatia obyčajní ľudia. V druhom pilieri nie sú bohatí, pretože je v ňom 80 percent ľudí, ktorí majú nižšiu ako priemernú mzdu, tvrdí Beblavý.

Zmenšený druhý pilier vytvorí tlak na Sociálnu poisťovňu, uviedol Beblavý - nakoniec to bude viesť k zvýšeniu veku odchodu do dôchodku, dodal.

debata chyba