Česká vláda odklepla II. pilier: odvod 3 percentá + 2 zo svojho

Návrh zákona o poistnom na dôchodkové sporenie, ktorý má umožniť zavedenie druhého piliera dôchodkovej reformy od 1. januára 2013, schválila v stredu česká vláda.

23.05.2012 11:29
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata

Tzv. druhý pilier dôchodkového systému počíta s prevodom peňazí zo štátneho dôchodkového systému na individuálne účty v súkromných dôchodkových fondoch. Cieľom reformy je získať nové zdroje na financovanie penzií budúcim generáciám.

Druhý pilier spočíva v tom, že si ľudia budú môcť prevádzať na individuálne účty v súkromných dôchodkových spoločností tri percentuálne body zo sociálneho poistenia. V súčasnosti predstavujú 28 percent hrubej mzdy. Podmienkou ale bude to, že pridajú čiastku vo výške dvoch percentuálnych bodov zo svojho.

Sporenie je dobrovoľné. Ak však ľudia do nového piliera vstúpia, nebudú už môcť prestať sporiť. Čerpanie dôchodku bude možné len formou penzie, a to buď doživotne, alebo po dobu 20 rokov. Jednorazové výbery na rozdiel od súčasného penzijného pripoistenia nebudú.

Dôchodkové spoločnosti budú musieť spravovať zverené peniaze v štyroch fondoch. Ľudia ich budú môcť meniť podľa toho, či im bude vyhovovať väčšia miera rizika s možnosťou väčšieho zisku, alebo menšie riziko s väčšou istotou.

Celkom osem z deviatich domácich dôchodkových fondov už potvrdilo definitívne svoju účasť v dôchodkovej reforme. Len penzijný fond Axa ešte čaká na súhlas materskej skupiny. Z ďalších finančných skupín chystá vznik dôchodkovej spoločnosti a transformovaných fondov Raiffeisenbank a spoločnosť Conseq.

Sporenie v druhom pilieri sa v porovnaní s priebežným systémom pri jeho súčasných parametroch vyplatí podľa expertov skôr ľuďom s nadpriemerným príjmom alebo stredným príjmovým skupinám pri minimálnej dobe sporenia 25 rokov. Záležať však bude aj na voľbe stratégie sporenia a najmä na skutočnom výnose jednotlivých fondov.

debata chyba