Prvé čísla konsolidácie: Banky zaplatia navyše 125 miliónov eur

Rada solidarity a rozvoja podľa Roberta Fica súhlasí s tým, že v rokoch 2012 a 2013 odvedú banky štátu navyše 125 miliónov eur. Premiér to uviedol po rokovaní rady.

22.05.2012 17:06 , aktualizované: 19:17
Euro, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

V roku 2012 by mali banky odviesť do rozpočtu 25 miliónov eur a v roku 2013 ďalších 100 miliónov eur nad to, čo im dnes ukladá platný zákon. Doteraz banky odvádzali štátu financie, ktoré záviseli od výšky vkladov firiem na účtoch v bankách, od posledného štvrťroka by k tomu mali pribudnúť aj prostriedky občanov. To dáva odhadovanú sumu 25 miliónov za štvrťrok oproti terajšiemu stavu.

Premiér zároveň uviedol, že vláda by chcela presadiť ešte ďalší mimoriadny odvod pre banky v tomto roku vo výške 50 miliónov eur – tieto peniaze by boli určené na aktivity, ktoré podporujú rast. O tom chce ešte rokovať vo štvrtok s bankami. Peniaze by sa mohli použiť napríklad na posilnenie Eximbanky alebo poslúžiť na poskytnutie stimulov pre investorov.

Do hry by sa mal vrátiť aj základný balík služieb pre klientov bánk, ktorý by stál jedno euro, garantoval by určitý objem služieb a mohol by ho využiť klient do určitej výšky príjmu. Balík by mal zabezpečiť, aby banky nemohli jednoducho preniesť nové náklady na klientov.

Ďalšie zdroje peňazí štát vidí v mimoriadnom odvode regulovaných podnikov. V roku 2012 a 2013 by podľa predstáv vlády mali odviesť navyše každoročne 100 miliónov eur. Rada upozorňovala, že takéto rozhodnutie, ak bude prijaté, by nemalo byť retroaktívne. Podľa Fica ide o filozofiu, že sloidárni by mali byť predovšetkým bohatí, samotný mechanizmus sa podľa neho ešte upresní.

S týmto opatrením však nesúhlasia zamestnávatelia. „Samozrejme, my s týmto opatrením principiálne nemôžeme súhlasiť. Považujeme to za isté zneistenie investorov pokiaľ by sa to spravilo necitlivým spôsobom. Veríme, že sa nájde taký spôsob, ak vôbec takéto opatrenie prijať, ktorý bude vhodný a nebude vyrušovať či už investorov, ale samozrejme aj tých, ktorí pôsobia na trhu s regulovanými tovarmi a službami,“ uviedol Machunka pre agentúru SITA.

Dôchodkový systém sa bude razantne meniť

Penzijný systém na Slovensku, tak ako je nastavený, je neudržateľný, uviedol Fico. Premiér dodal, že sa na tom zhodla celá rada. V júli by chcel mať pripravenú komplexnú reformu penzijného systému – I. aj II. piliera.

Vláda má vraj pripravené dva „atraktívne“ návrhy, ako postupovať v prípade druhého piliera, ktoré predloží na rokovanie s partnermi. Mal by sa meniť pomer odvodov do oboch pilierov. V rámci reformy by sa mal stanoviť minimálny dôchodok, dočasne sa bude valorizovať penzia o pevnú sumu.

Do roku 2016 sa nebude meniť vek odchodu do dôchodku. Od roku 2016 by mal byť vek odchodu do dôchodku stanovovaný automaticky v závislosti od strednej dĺžky života.

V Rade solidarity a rozvoja zriadenej na Úrade vlády zasadajú predstavitelia zamestnávateľov, odborárov, živnostníkov, samospráv, dôchodcov, vedy, vysokých škôl a cirkví.

debata chyba