Klaus: Grécko je obeťou šialeného monetárneho usporiadania Európy

Súčasná grécka kríza je podľa českého prezidenta Václava Klaus iba špičkou ľadovca. Hlavným problémom Európy je fundamentálne systémová kríza, ktorá vyplýva z problémov spoločnej európskej meny spájajúcej nesúrodé krajiny. Klaus to v noci na utorok povedal v Chicagu na konferencii konzervatívnej organizácie Heartland Institute.

22.05.2012 08:54
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (8)

„Grécko je takmer nič. Pre noviny, samozrejme, je ľahké robiť titulky o Grécku. Skutočný problém Európy je oveľa hlbší a širší ako problém Grécka. Grécko je obeťou šialeného usporiadania Európy. Grécko túto krízu nevytvorilo, je skôr obeťou iracionálneho monetárneho usporiadania,“ povedal prezident.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Grécko už dlhší čas čelí neriešiteľne vysokému dlhu, kvôli ktorému sa ocitlo na pokraji krachu. V poslednej dobe sa stále viac hovorí ako o hotovej veci o tom, že krajina bude nakoniec musieť spoločnú európsku menu opustiť. Klaus už skôr povedal, že rýchly návrat Grécka k drachme by prispel k vyriešeniu dlhovej krízy v eurozóne.

„Viete si predstaviť, že by ste dali dohromady meny severnej Ameriky, Kanady, USA a Mexika, aby ste vytvorili jednu menu a potom boli prekvapení, že to nefunguje? Je to smiešne, ale práve to sa stalo v Európe,“ povedal Klaus.

Na konferencii usporiadanej organizáciou Heartland Institute si Klaus pochvaľoval nedávny prieskum verejnej mienky v Česku, podľa ktorého si iba päť percent obyvateľov krajiny rozhodne praje zavedenie spoločného európskej meny. Výsledok označil za výborný.

Česká vláda v marci uviedla, že napriek Klausovým výhradám s pristúpením k euru naďalej počíta. Odmietla tak vyjednávanie o výnimke na pristúpenie k spoločnej európskej mene, ktoré prezident žiadal. Česko podmienky na prijatie eura zatiaľ neplní a nemá ani konkrétny dátum, dokedy by chcelo euro zaviesť.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]

8 debata chyba