Vláda zníži odvody do druhého piliera

Vláda zníži podiel odvodov do druhého dôchodkového piliera, kde si teraz odvádza 1,4 milióna sporiteľov deväť percent z hrubého príjmu. Potvrdil to v pondelok štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

21.05.2012 12:31
Peniaze, mince, euro
Ilustračné foto
debata (322)

Zároveň by sa mal navýšiť podiel odvodov v prospech štátnej Sociálnej poisťovne, kde teraz sporitelia s druhým pilierom dávajú tiež deväť percent. O koľko sa podiel odvodov zmení, sa má podľa Buriana dohodnúť v priebehu budúceho mesiaca. Zmena by sa mala udiať najneskôr od januára budúceho roka.

„Nechcem dnes hovoriť o nejakom percente, určite budeme hľadať inšpiráciu v Poľsku, keď znížili zo 7,3 na 2,3 percenta,“ povedal podľa agentúry SITA. Za inšpiráciu považuje aj Českú republiku, ktorá zaviedla 3-percentný druhý pilier za podmienky, že si ďalšie dve percentá pridá sporiteľ z vlastných prostriedkov.

Dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré spravujú peniaze sporiteľov vo výške 5 miliárd eur, už avizovali, že s dočasným poklesom odvodov počítajú. Na druhej strane boli proti tomu, aby vláda otvárala druhý pilier na výstup. Správcovia súkromných penzií zároveň upozorňovali, že druhý pilier bude pri nižších odvodoch menej v budúcnosti pomáhať štátu v otázke starnutia obyvateľstva a penzijný vek sa tak bude musieť zvyšovať viac ako keby sa druhý pilier ponechal v súčasnom stave.

Prípadné dočasné zníženie odvodov do piliera z 9 % na 7 % by štátu prinieslo asi 200 miliónov eur. Uvažovalo sa však s poklesom odvodov až na 6 percent. Má ísť o jedno z opatrení, ktorým sa vláda snaží získať v priebehu jeden a pol roka najmenej 1,2 miliardy eur, aby stlačila deficit verejných financií v roku 2013 pod tri percentá výkonu ekonomiky.

322 debata chyba