Cena benzínu postupne klesne k hranici 1,5 eura

Motoristov čakajú v najbližších týždňoch dobré správy. Ceny palív totiž budú klesať aj naďalej. Nasvedčuje tomu razantné zníženie cien ropy i ropných produktov na medzinárodných trhoch.

18.05.2012 12:00
benzín, nafta, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Pokles sa však na Slovensku skokovým zlacnením neprejaví, keďže slovenskí pumpári reagujú na zmeny na burze s niekoľkodňovým oneskorením. Ceny by sa však mali čoraz viac blížiť k sumám zo začiatku tohto roka, keď liter benzínu Natural 95 stál zhruba 1,5 eura a motorovú naftu ľudia nakupovali za 1,42 eura.

Spustenie zlacnenia naznačujú aj porovnania cien palív s okolitými štátmi. Ceny sa tam totiž podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie znížili. Benzín na Slovensku sa tak stal jednoznačne najdrahší v regióne.

V porovnaní s Poľskom je drahší až o 22 centov. Kto teda vycestuje za severné hranice a natankuje štyridsať litrov paliva, ušetrí takmer deväť eur. Motorová nafta je druhá najdrahšia v regióne. Drahšie palivo do dieselových áut tankujú iba šoféri v Maďarsku. Po očistení cien od daní je slovenská nafta i benzín najdrahšia v regióne.

Hlavným dôvodom zlacňovania je zníženie cien ropy. Včera podvečer sa totiž barel (159 litrov) severskej zmesi Brent predával na londýnskej burze za necelých 110 amerických dolárov. Ešte v polovici marca sa pritom rovnaké množstvo čierneho zlata predávalo zhruba za 124 amerických dolárov. Vtedajšie prudké zdraženie spôsobené najmä napätím okolo iránskeho jadrového programu spôsobilo prepisovanie historických rekordov. Benzín na Slovensku sa vtedy začal šplhať k hranici 1,6 eura a nafta sa priblížila k 1,5 eura za liter. Od spustenia zlacňovania na konci apríla cena palív klesla o tri centy. V súčasnosti tak najpoužívanejší benzín nakupujú vodiči zhruba za 1,57 eura a naftu za 1,44 eura.

Podľa analytika Trim Broker Tomáša Plavca však zlacňovanie ropy bude pokračovať aj naďalej. „Produkcia ropného kartelu OPEC je vysoká a importy do Ázie, USA i EÚ klesajú. Ropní magnáti chcú zarobiť čo najviac, a tak budú trh aj naďalej výdatne zásobovať,“ očakáva Plavec.

V nemalej miere však zlacnenie podľa neho spôsobila aj neistá situácia v Grécku. „Cena by mohla klesať k osemdesiatim dolárom za barel, OPEC sa však zrejme bude snažiť udržiavať ju okolo sto dolárov,“ dodáva Plavec.

Zlacňovanie benzínov by však mohol zvrátiť prípadný razantný pokles kurzu európskej meny. Rafinérie totiž za čierne zlato platia v amerických dolároch. Keď sa euro znehodnocuje, výrobcovia palív za rovnaké množstvo eur nakúpia menej ropy. Kurz v súčasnosti klesá na včerajšieho takmer 1,27 dolára za euro, čo je za posledný mesiac znehodnotenie o takmer 3,5 percenta.

Analytik ČSOB Marek Gábriš očakáva, že kurz bude klesať aj naďalej. „Kým sa nevyrieši neistota okolo Grécka, tak euro bude pod tlakom. Ak problémy budú pokračovať, nevylučujem že klesne až k minimu z júna 2010, keď za jedno euro platili investori 1,20 dolára,“ spresňuje Gábriš.

V súčasnosti je kurz zhruba 6,6 percenta nad touto úrovňou. Napriek tomu by ceny ropy vyjadrené v eurách mali klesať a spolu s nimi aj ceny palív na pumpách.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba