Vláda doplatí obciam a mestám milióny eur

Ak majú samosprávy okrem bežného chodu svojich úradov zabezpečiť aj opravu ciest či škôl, prípadne zlepšiť sociálne služby, štát im bude musieť v tomto roku doplácať desiatky miliónov eur. Ministerstvo financií s tým už počíta. Upozorňuje pritom, že rozpočet schválený minulou vládou sa v prípade obcí neplní.

18.05.2012 10:41
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Obce fungujú najmä vďaka čerpaniu časti výnosov dane z príjmov fyzických osôb, ktoré sú však aj pre vysokú mieru nezamestnanosti nižšie, ako sa plánovalo. Napríklad obci Kaluža na východe Slovenska s 350 obyvateľmi už z podielových daní vypadlo 30–tisíc eur.

Naposledy štát doplácal peniaze mestám a obciam v roku 2010. Pre výpadky podielových daní im vtedy poslal takmer 73 miliónov eur. Bývalá vláda pri odchode počítala s tým, že obce budú šetriť na investíciách a prípadný výpadok daní im nahradí lepšie čerpanie z eurofondov. Či sa tak naozaj deje, je zatiaľ otázne. Navyše vyššie čerpanie eurofondov so sebou prináša aj viac spolufinancovania zo strany obcí.

Obciam zatiaľ tento rok od štátu chýba 30 miliónov eur. Samosprávy očakávajú, že lepšie čísla môžu prísť v júni, keď bude známa suma vratiek živnostníkom z daňových priznaní.

„Tých prvých päť mesiacov nehovorí zatiaľ jasne, pretože množstvo ľudí si ešte podá daňové priznanie do konca júna. Toto je najkritickejšie obdobie, buď nám to pomôže, alebo ublíži,“ hovorí výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Starosta spomínanej obce Kaluža Ján Čuchran tvrdí, že výpadok v tomto roku bude pre ich samosprávu citeľný. Obrat v príjmoch neočakáva. „Klesli najmä príjmy z podielových daní. Rozpočtovaných sme mali pôvodne pol milióna eur, výpadok predstavuje viac ako 30–tisíc eur,“ povedal starosta. Stratu sa však čiastočne snažia nahradiť čerpaním peňazí z envirofondov. V tomto roku plánujú zaviesť z európskych peňazí do obce nový kamerový systém, vybudovať protipovodňové opatrenia, časť peňazí má ísť aj na bezpečnosť v rámci boja proti kriminalite.

Výdavky obce idú do veľkej miery na správu rekreačnej oblasti v blízkosti vodnej nádrže Zemplínska šírava, ktorú samospráva spravuje. „V tejto dobe skončilo svoju činnosť veľa podnikateľov, ktorí tu mali stánky, preto máme aj menší príjem z dane z ubytovania. Tie peniaze, čo vrážame do úpravy tejto oblasti, do jej správy, sa nám možno nevrátia, letná sezóna môže byť tiež slabá. Príjmy z podielových daní nám preto veľmi chýbajú,“ konštatuje Čuchran.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Neďaleko frašky.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Objem peňazí pre mestá a obce nie je podľa Turčányho dostatočný na rozsah vykonávaných kompetencií, ktoré musia samosprávy plniť. „Objem prostriedkov pre samosprávy musí byť na úrovni 21. storočia, nemôžeme byť predsa v strate a doplácať. Hovoríme však hlavne o férovom prerozdelení pôsobností vo verejnej správe. Pre nás je rozhodujúce, aby sme vytvorili systém, kde mestá a obce budú vedieť zabezpečiť služby a nebyť v strate,“ povedal Turčány.

Ako ďalej dodáva, doteraz samosprávy v presune pôsobnosti ťahali za kratší koniec. „V minulosti sa robila konsolidácia verejných financií na úkor samospráv, pri tejto konsolidácii to už nemôžeme dopustiť,“ dopĺňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba