Vláde chýba tento rok 300 miliónov

Vláda tvrdí, že tento rok bude musieť oproti plánom v štátnom rozpočte získať dodatočných 250 až 300 miliónov eur.

18.05.2012 09:01
kalkulačka, odvody, dane, daň, poistenie, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Slová o zlom vývoji verejných financií, ktoré vyriekol premiér Robert Fico v utorok v parlamente, v stredu potvrdil štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer). Tvrdí, že sa tento výpadok nezaobíde bez dodatočných konsolidačných opatrení už v tomto roku.

Štátnej kase dostatočne nepomôže ani rast ekonomiky, ktorá sa podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR v prvom štvrťroku tohto roka posilnila o 3,1 percenta, aj keď štát a analytici počítali s rastom pod dve percentá.

Krajina sa tak s týmto rastom ocitla na prvom mieste spomedzi členov eurozóny. Rast ekonomiky o každé jedno percento môže do rozpočtu dodatočne priniesť na daniach až 170 miliónov eur. Keďže rast je teraz postavený na exporte, výnos bude menší.

„Samotný rast nám nepomôže udržať defi cit verejných financií na úrovni 4,6 percenta, ako sa pôvodne plánovalo na tento rok. Treba tu totiž rátať so skrytými dlhmi, a teda horšími hospodárskymi výsledkami železničných spoločností, zadlžovaním nemocníc, ale aj horšími výsledky hospodárenia samospráv, kde výpadok môže byť výrazný,“ povedal Pellegrini.

Opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ), naopak, tvrdí, že súčasné vedenie rezortu s číslami o výpadku zavádza verejnosť. „Príprava tohtoročného rozpočtu totiž zahŕňala tieto riziká, výpadok nebude v takomto rozsahu, ako vyhlasujú. Ide o snahu zľahčovať si situáciu a hádzať zodpovednosť za správu verejných financií na bývalú vládu,“ tvrdí Štefanec.

Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša bude na získanie dodatočných finančných zdrojov do rozpočtu potrebné zvýšiť spotrebné dane ešte v tomto roku.

„Samotné zvýšenie daní napríklad z cigariet a alkoholu však požadovaných 300 miliónov eur neprinesie. Bude preto potrebné takisto viazať výdavky,“ hovorí Gábriš. Ako ďalej dodáva, ešte v tomto roku by vláda mala pristúpiť k hlbšiemu auditu verejnej správy, výsledkom čoho by nebolo iba vyškrtanie výdavkov, ale zároveň aj zlepšenie procesov vo verejnej správe. „Aby ľudia za svoje peniaze, teda dane, dostali kvalitnú verejnú službu,“ dodáva Gábriš.

Nová vláda bude musieť výrazne ozdravovať verejné financie aj v budúcom roku. Brusel hovorí jasne – Slovensko musí znížiť defi cit pod tri percentá hrubého domáceho produktu do roku 2013. Kabinet už pripravuje na budúci rok úsporný balíček za najmenej 1,2 miliardy eur, ktorým sa majú znížiť výdavky štátu a zvýšiť dane najmä pre bohatších ľudí a firmy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba