Na východ by mohla prísť štvrtá automobilka

Na Slovensko by mohla prísť štvrtá automobilka, uviedla TV Markíza. Spoločnosť BMW podľa televízie skúma možnosť umiesniť svoj závod na východe Slovenska. Možnou lokalitou je priemyselný park pri obci Kechnec.

29.04.2012 19:13
BMW 1 Coupe Foto:
Ilustračné foto
debata (116)

Markíza uviedla, že ide o prísne utajovanú záležitosť. Oslovila viacerých vládnych predstaviteľov. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka prebieha zatiaľ komunikácia na úrovni zastupiteľského úradu. Minister práce Ján Richter uviedol, že všetko je len v prvej fáze. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský povedal, že na ministerstve žiadne informácie o investícii nemajú a investičná agentúra SARIO tiež nie. Minister dopravy Ján Počiatek odmietol informáciu komentovať.

Ak by automobilka na východ prišla, mohla by zamestnať spolu so subdodávateľmi tisíce ľudí. Slovensko podľa Markízy súperí o túto investíciu najmenej s jednou krajinou – Mexikom. Očakáva sa, že automobilka by žiadala od Slovenska investičné stimuly, nielen vo forme daňových prázdnin, ale aj prostredníctvom hotovosti, dodala televízia.

„Ak to má priniesť zaujímavé množstvo pracovných miest, tak celkom iste bude vláda stimuly zvažovať,“ povedal Richter.

Plusom pre Slovensko by mohlo byť aj dokončenie úseku rýchlostnej cesty R4, ktorý potiahne cestu z Košíc až po hranicu s Maďarskom. Úsek by mal byť dokončený začiatkom budúceho roka. Cesta zlepší pripojenie východu Slovenska na maďarskú diaľničnú sieť.

116 debata chyba