Rakúsko chce zo svojich sietí odstrániť prúd z jadra

Z rakúskych rozvodných sietí by mal do roku 2015 zmiznúť elektrický prúd pochádzajúci z jadrových zdrojov.

17.04.2012 06:00
debata (22)

Rakúska vláda v pondelok podľa denníka Wiener Zeitung na „protiatómovom summite“ prisľúbila, že prijme zákon, ktorý by zakázal energetickým spoločnostiam nakupovať prúd „neznámeho pôvodu“ a donútil by ich deklarovať, že konečným spotrebiteľom dodávajú len elektrinu nepochádzajúcu z jadrových elektrární.

Rakúska vláda pôvodne presadzovala rozšírenie svojich energetických kapacít a do roku 2014 by sa mohla stať čistým vývozcom elektriny. Tým by sa prinajmenšom z pohľadu energetickej bilancie stala krajinou bez jadrového prúdu.

Ekologickí aktivisti však požadovali ešte radikálnejší prístup k elektrine z jadrových zdrojov a predstavitelia kabinetu im vyšli v ústrety. Sľúbili prijať zákon, ktorý by nakazoval spoločnostiam dodávajúcim elektrinu, aby najneskôr od 1. januára 2015 jednoznačne deklarovali, od koho prúd nakupujú a z akých zdrojov elektrina pochádza. Zároveň by im zákon zakázal, aby spotrebiteľom dodávali elektrinu jadrového pôvodu.

V súčasnosti sa odhaduje, že z jadrových zdrojov pochádza asi štyri percentá prúdu spotrebovaného v Rakúsku.

Protijadrove summity slúžia rakúskej vláde ako priestor pre diskusie s ekologickými organizáciami. Účastníci summitov sa zhodujú v tom, že Rakúsko by sa malo zbaviť elektriny z nejasných zdrojov, vrátane tej pochádzajúci z jadrových elektrární.

Rakúska vláda však poukazuje na to, že prípadný zákaz dovozu zahraničnej elektriny z jadra, čo mimovládne organizácie pokladajú za ďalší krok, by narazilo na právne prekážky v legislatíve EÚ, čo v posudku potvrdila aj Európska komisia. Podľa expertov je pritom výberový zákaz dovozu „nevhodného“ prúdu technicky nemožný.

22 debata chyba