SPP môžu chcieť Česi i ďalší

Záujemcov o ovládnutie Slovenského plynárenského priemyslu môže byť niekoľko. Pripustil to nový minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

13.04.2012 12:00
SPP
Slovenský plynárenský priemysel
debata

Oficiálne záujem o kúpu 49 percent akcií plynární potvrdil český Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorom má hlavné slovo miliardár Petr Kellner a skupina J&T. Ďalším veľkým hráčom, ktorý sa o podiel mal zaujímať, mal byť poľský PGNiG. Informácia o možnosti, že by vstúpil do SPP, sa rozoberala v domácich aj zahraničných plynárenských kruhoch. Pôvodná informácia, že záujemcom má byť PKN Orlen, sa nepotvrdila. Poliaci však tvrdia, že záujem o SPP nemajú.

„V reakcii na správy v médiách chceme informovať verejnosť, že nemáme v úmysle kúpiť podiely v Slovenskom plynárenskom priemysle,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti PGNiG Joanna Zakrzewska.

Akcie SPP ponúkajú na predaj francúzski a nemeckí privatizéri, ktorí majú manažérsku kontrolu. Zmenu vlastníka však musí odobriť aj štát ako majiteľ 51–percentného podielu. Minister Malatinský sa chce na nového vlastníka plynární pripraviť.

„Môže ísť o kupca, ktorý chce kúpiť plynárne ako strategický majetok, ale môže ísť aj o kupca, ktorý chce kúpiť akcie len preto, aby v konečnom dôsledku v mene iných záujmov poškodil SPP. Na toto si musíme dať veľký pozor, aby tam bol kupec, ktorý bude SPP rozvíjať,“ povedal vo štvrtok minister podľa agentúry SITA. Malatinský postupne preberá novú agendu. V jeho pôvodnom pôsobisku – na čele Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR – ho nahradil viceprezident Rastislav Machunka.

Premiér Robert Fico vo štvrtok zopakoval, že vláda sa bude snažiť získať pri zmene majiteľa manažérsku kontrolu nad podnikom. Fico tiež potvrdil, že vláda vo vzťahu k SPP a ďalším firmám presadí návrat zákona o schvaľovaní cenových návrhov na valných zhromaždeniach spoločností. SPP to môže sťažiť úpravu cien. Pre nízke ceny plynu sa pritom už teraz plynári súdia so štátom. Najviac o kúpe SPP zatiaľ otvorene hovorí český EPH. České Hospodářske noviny v utorok informovali o tom, že holding pripravuje nákupy a investície za 130 miliárd eur. Prvou akvizíciou má byť kúpa SPP. Majitelia EPH preto idú navyšovať vo firme kapitál. Podiel Kellnerovho PPF v holdingu má stúpnuť na 44,5 percenta.

V Česku sa hovorí o hodnote 49 percent akcií SPP na úrovni 2,5 miliardy eur, na Slovensku sa spomína skôr cena okolo štyroch miliárd. Hodnotu podniku môže znižovať pripravovaná prísnejšia regulácia na slovenskej a európskej úrovni či súdne spory o ceny plynu. Rizikom je tiež budúcnosť tranzitu ruského plynu cez Slovensko, keďže do popredia sa dostávajú konkurenčné trasy, ako je Nord Stream.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba