Na pozemkovom fonde dostali po voľbách istoty

Okrem povolebného odsúhlasovania pochybných zmlúv o prevodoch majetku sa v Slovenskom pozemkovom fonde udiali aj iné čudné úkony.

30.03.2012 12:12
Podpis, zmluva, pero Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

V čase tesne pred voľbami a po voľbách dostali viac ako päťdesiati nominanti vedenia nové pracovné istoty. Svoju funkciu tak po novom majú priamo v pracovnej zmluve a nie iba na poverovacom dekréte. Manažment fondu nominovala strana Most.

Nové istoty dostali riaditelia jednotlivých odborov, vedúci oddelení i šéfovia regionálnych pobočiek pozemkového fondu. Kým do podpisu upravených pracovných zmlúv bolo možné šéfov kedykoľvek z funkcie odvolať bez udania dôvodu, teraz to už možné nie je.

„Fond vo svojom pracovnom poriadku v apríli 2011 zakotvil požiadavku na vykonávanie funkcie vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu formou menovania a nie poverenia,“ uviedla hovorkyňa fondu Elena Verešová. Zástupkyňa pozemkového fondu tento krok zdôvodňuje tým, že po prijatí nového Zákonníka práce už poverenie na výkon funkcie nebolo v súlade so zákonom.

„Vyplynulo to zo stanoviska ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny,“ zdôvodňuje Verešová a dodáva, že úprava sa dotkla 53 pracovníkov.

Podľa odborníka na štátnu službu Ľubomíra Plaia však zástupcov fondu k papierovej zmene zaradenia zamestnancov viedli úplne iné pohnútky.

„Nemám dostatok informácií, aby som situáciu podrobne analyzoval. Dá sa však predpokladať, že predstavitelia fondu počítajú s tým, že po nástupe novej vlády dôjde vo fonde k výmenám ľudí. Aby zabezpečili čo najlepšie podmienky pre svojich nominantov, robia tento ťah. Takto totiž budú mať pracovníci nárok na odstupné,“ mieni Plai a dodáva, že ak navyše úrad spraví nejakú chybu pri skončení štátnozamestna­neckého pomeru, budú mať prepustení ľudia v prípade výhry pred súdom právo aj na odškodné.

Podľa Plaia však problém spočíva aj v tom, že s príchodom novej vlády sa nevymieňajú iba ministri, štátni tajomníci a šéfovia osobných úradov, ale aj ľudia v nižších funkciách. „Vyzerá to tak, ako keby politikom nezáležalo, či sú dôležití pracovníci odborne zdatní. Hlavne, že sú ich názory blízke názorom tej–ktorej strany,“ podčiarkuje bývalý šéf Úradu pre štátnu službu, ktorý zrušila ešte druhá Dzurindova vláda. „Štátna správa bez odborníkov nikdy nemôže fungovať efektívne a kvalitne. Vzniká totiž veľký priestor na korupciu,“ vysvetľuje Plai.

Garantovanie príjmov nominantov vedeniu fondu blízkeho strane Most však ani zďaleka nie je jediný pochybný krok úradu. Počas minulého týždňa totiž ľudia v rade fondu odsúhlasili viacero zmlúv, nad ktorými visia otázniky. Rozhodnutia o prevodoch pôdy padli aj napriek zákazu od prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý o zastavenie rokovania do času výmeny vlády požiadal premiérku Ivetu Radičovú. Rada v nich schválila predaj podozrivo lacných pozemkov pri Púchove či Trnave. Námestník šéfky pozemkového fondu Juraj Gál ešte koncom minulého týždňa podozrenia zo šafárenia odmietol. Svoje argumenty, ktorými zdôvodňoval, že ceny neboli príliš nízke, však napriek viacerým výzvam konkrétnymi informáciami o parcelách nepodporil.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba