Druhý pilier sa Ficova vláda nechystá otvoriť

Druhý dôchodkový pilier, kde je vyše 1,4 milióna ľudí, by sporitelia po zmene vlády opúšťať nemali. Nebude sa tak zrejme opakovať situácia z rokov 2008 a 2009, keď prvá vláda Roberta Fica pilier otvorila a vystúpilo z neho vyše 170-tisíc ľudí.

29.03.2012 20:00 , aktualizované: 30.03.2012 08:00
sporenie, vklad, mince, peniaze, úspory, pilier Foto:
Ilustračné foto.
debata (359)

Teraz budúci premiér namiesto oslabovania druhého piliera avizuje, že by si z neho chcel požičať miliardu eur na výstavbu diaľnic. Správcovia penzií sú ochotní dohodnúť sa, ale len v prípade, že vláda nebude pilier otvárať. Teraz platí, že po vstupe už nemožno od súkromných penzií odísť.

Ako ústupok si dôchodkové správcovské spoločnosti vedia predstaviť, že súčasný automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera by sa zmenil na dobrovoľný, za čo sa vyslovil Fico. „O investovaní jednej miliardy eur do výstavby diaľnic sa dá uvažovať, ak bude zachovaná stabilita celého systému,“ povedal Viktor Kouřil z VÚB Generali Slovensko. „Musíme mať istotu, že ak raz človek do druhého piliera vstúpi, tak už v ňom zostane,“ dodal šéf Allianz – Slovenská dss Jozef Paška.

Smer zatiaľ nevylučuje, že by na podmienky správcov penzií pristúpil. „Hovoriť o konkrétnych detailoch je zatiaľ predčasné. Určite však budeme pripravované zmeny konzultovať s dôchodkovými spoločnosťami,“ reagoval Branislav Ondruš zo Smeru.

Stále je v hre aj možnosť dočasného zníženia odvodov do druhého piliera v prospech Sociálnej poisťovne. Štát by tak nemusel dotovať diery v poisťovni, na druhej strane by to však bolo na úkor budúcich súkromných penzií.

Správcom dôchodkov záleží najmä na stabilite a udržateľnosti druhého piliera. „Otvorenie systému vnáša veľký prvok nestability a znemožňuje dlhodobé investovanie,“ hovorí Paška. Správcovia penzií si tak vedia predstaviť dohodu na konečnej podobe investovania do druhého piliera i s budúcou vládou Smeru. „Zmeny plánujeme urobiť komplexne tak, aby bol dlhodobo udržateľný celý dôchodkový systém. Na rozdiel od pravicovej vlády sa teda nebudeme venovať len druhému pilieru a na tvorbe zmien sa budú podieľať aj zástupcovia dôchodkových správcovských spoločností,“ dodal Ondruš, ktorý sa má stať štátnym tajomníkom v rezorte práce.

Z konkrétnejších zmien je isté opätovné zavedenie garancií pre tri zo štyroch dôchodkových fondov. „Ľudia nemôžu mať na svojich účtoch menej peňazí, ako si na ne vložili,“ povedal budúci premiér Fico. Dôchodkové spoločnosti tak budú musieť po reforme Smeru ľuďom aj naďalej doplácať prípadné straty. „Pri garanciách sa vieme dohodnúť a z pohľadu budúcich výnosov je dôležité správne nastaviť sledované obdobie dosahovaných výnosov,“ povedal Kouřil.

Smer v minulosti stanovil garancie ziskov na pol roka, čím znemožnil investovanie do dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti, čo pre sporiteľov znamenalo nízke zhodnocovanie peňazí. Pre dosahovanie istých výnosov boli totiž peniaze prostredníctvom druhého piliera investované len v pokladničných poukážkach a krátkodobých termínovaných vkladoch. Zisky z druhého piliera tak nedokázali pokryť ani infláciu. „Smer sa podľa mňa z toho poučil a takúto chybu už nespraví,“ myslí si Kouřil.

Ak by z piliera išli peniaze na diaľnice, štát by mohol vydať diaľničné dlhopisy. Výhodou by bolo, že by sa takéto financovanie ciest nezapočítavalo do štátneho dlhu. Otázne je úročenie dlhopisov. „Sporitelia chcú mať čo najvyššie úroky a štát chce, naopak, čo najviac usporiť,“ upozornil na protichodné záujmy Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy. „Výšky úrokových sadzieb sa vyvíjajú a dnes sú komerčné sadzby porovnateľných cenných papierov na úrovni štyroch percent,“ naznačil Kouřil.

Podľa platných zákonov môžu dôchodkové správcovské spoločnosti investovať do slovenskej ekonomiky až päťdesiat percent svojich zdrojov. V druhom pilieri je už takmer päť miliárd eur. V konečnom dôsledku by tak rast domácej ekonomiky mohli podporiť až dvoma miliardami eur. „Z dlhodobého pohľadu nie je žiaduce, aby dôchodky z druhého piliera príliš záviseli od úspechu jedného projektu či od verejných financií jedného štátu,“ hovorí Goliaš. Grécke penzijné fondy totiž doplatili na investície do gréckych dlhopisov a súčasné odpisy znižujú budúce dôchodky samotným Grékom.

V rámci šetrenia verejných financií sa uvažuje i o zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom. Dnes si na dôchodky ľudia odvádzajú osemnásť percent, z ktorých ide po deväť percent do Sociálnej poisťovne a druhého piliera. Ak by odvádzali ľudia do druhého piliera dočasne len sedem percent, štátny rozpočet by si prilepšil asi o dvesto miliónov eur. Odvod na súkromné penzie znížili napríklad Poliaci. „Znižovanie odvodov by som pripustil len v krajnom prípade ako dočasné opatrenie, za podmienky vyčerpania efektívnejších možností ozdravovania verejných financií a prijatia reformy prvého piliera smerom k udržateľnosti,“ povedal Goliaš.

© Autorské práva vyhradené

359 debata chyba