Výber daní už zachraňuje starý systém. Kolaps stál milióny

Pokus ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) zaviesť nový daňový systém zrejme definitívne nevyšiel. Trojmesačný kolaps už odvracajú návratom k starému informačnému systému, ktorý v utorok úspešne otestovali.

27.03.2012 20:00 , aktualizované: 28.03.2012 08:00
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (146)

Finančné riaditeľstvo by výsledok malo oznámiť v piatok. Ak však daniari nechcú podávané daňové priznania kontrolovať ručne, nemajú veľmi na výber.

Napriek tomu štát bude musieť v zmysle zmluvy upravenej Miklošom zaplatiť spoločnosti IBM aj za nefunkčný informačný systém. IBM má za subdodávateľov firmy blízke Miklošovým ľuďom. Prípad prešetruje polícia. „Celková suma zbytočne vynaložených prostriedkov môže byť zhruba desať miliónov eur a poviem rovno, zodpovednosť za to nesie minister financií a jeho tím,“ povedal bývalý poslanec za SDKÚ Ondrej Matej. Mikloša tak už kritizujú aj členovia jeho strany.

Mikloš o zodpovednosti za škody nehovorí. „Na otázky typu, čo bude v piatok, sa necítim kvalifikovaný odpovedať,“ reagoval hovorca ministra Martin Jaroš. Ak podľa politológa Jána Baránka vyvodí strana voči Miklošovi zodpovednosť, môže nastať nový trend. „Konečne sa v kauze reálne pomenoval stav a mohlo by to naznačovať akúsi zmenu filozofie SDKÚ. Mám pocit, akoby to staré SKDÚ, ktoré sa neustále na niečo vyhováralo a kľučkovalo, by mohlo byť na ústupe,“ myslí si Baránek.

Kauza doteraz spôsobila, že sa mešká s vratkami DPH, sú spomalené daňové kontroly, čím môže štát prísť o peniaze. Daňové priznania, ktoré už ľudia či firmy podali, sú odkladané bokom. Problémy sa avizujú aj pri poukazovaní dvoch percent z daní z príjmu. Na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu daniari podali trestné oznámenie, keďže sa ukázalo, že programátori mali prístup priamo k daňovým údajom súkromných firiem.

Aby sa všetko napravilo, Finančné riaditeľstvo SR v utorok testovalo kontrolu daní pomocou pôvodného informačného systému od spoločnosti Novitech. „Skúšky dopadli dobre a náš systém dokáže zabezpečiť riadne spracovanie výberu daní,“ povedal Peter Birčák, výkonný riaditeľ spoločnosti Novitech Tax.

S trvaním testom sa pritom pôvodne počítalo až do piatka tohto týždňa. „Viac skúšok už nie je potrebných, keďže sme zvládli aj extrémnu záťaž a s programom dokázali pracovať daniari na celom Slovensku,“ dodal Birčák. V starom systéme sú takisto funkčné aj všetky moduly potrebné na online spracovanie vratiek DPH, daní z motorových vozidiel či daňových priznaní fyzických a právnických osôb.

Konečné rozhodnutie o vrátení k starému informačnému systému záleží na prezidentke finančného riaditeľstva Márii Machovej. Tá svoje rozhodnutie oznámi v piatok, keď má na ministerstve financií naplánované stretnutie s členmi monitorovacieho výboru. „V prípade potvrdenia úspešných výsledkov by sme sa mali vrátiť k starému systému,“ hovorí Matej (SDKÚ).

Anton Marcinčin z KDH sa vracia k zodpovednosti. „Viete, keď niekto dovedie daňový systém do kolapsu, mne sa zdá nemožné, aby všetko bolo v súlade so zákonom,“ povedal.

PIANO

Prečítajte si aj komentárPetra Javůrka Je o čom premýšľať. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Spoločnosť IBM totiž pri tvorbe nového informačného systému Kons je zodpovedná len za výber subdodávateľov a za samotné fungovanie systému nenesie nijakú zodpovednosť. Systém tak tvorili spoločnosti Bank Pro Soft a CrossCliff Slovakia s prepojeniami na bývalého prezidenta daňového riaditeľstva. „S týmito firmami nemám nič spoločné. Nie som v nich ani štatutár, ani majiteľ a svoje dobré meno som sa rozhodol brániť právnou cestou,“ reagoval Miroslav Mikulčík.

V Bank Pro Soft mala však v minulosti podiel akciová spoločnosť Bank Pro Team a v nej bol jedným zo štatutárov Mikulčík. Konateľom CrossCliff Slovakia je zas Viliam Sálka, ktorý s Miroslavom Mikulčíkom v minulosti podnikal. „Je absolútne neštandardné, že na základe zmluvy nie je jasne stanovený dodávateľ a že nie je možné vymáhať sankcie za nefungovanie nového informačného systému,“ uzavrel Matej.

© Autorské práva vyhradené

146 debata chyba