Brusel na ošípaných šetrí

K dôchodkovému veku sa blížiaci západoeurópski farmári nemajú najmenšiu chuť rekonštruovať farmy ošípaných. Chýbajú im na to peniaze. To môže vyvolať nedostatok mláďat ošípaných v celej Európe a mäso zdražie. Upozorňuje na to Sinjar Al–Hadi, zástupca slovenských chovateľov ošípaných v bruselskej centrále družstevných organizácií Copa /Cogeca.

24.03.2012 08:20
Mäso, údeniny, potraviny, mäsiar, saláma Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Farmárom v starých členských krajinách sa nechce ísť do modernizácií fariem. Prečo?
Všetci európski chovatelia majú za sebou štyri ťažké roky. Zástupcovia viacerých chovateľských zväzov zo starých členských krajín chceli, aby sa termín 1. 1. 2013 posunul. Majú veľa farmárov v preddôchodkovom veku a tí jasne povedali, že budú chovať ošípané len dovtedy, pokým ich budú môcť držať v starých maštaliach. Počas krízy si nezarobili peniaze na obnovu. Aj keby im posunuli termín, budú robiť len do konca prechodného obdobia, potom by s chovom skončili.

Aký to bude mať dôsledok pre Slovensko, ktoré dováža dve tretiny bravčového mäsa zo západnej Európy?
Sú odhady, že celková ponuka odstavčiat v Európskej únii klesne. Tým pádom by klesla aj ponuka bravčového mäsa, čo by malo vplyv na ceny. Keďže modernizácia fariem stojí veľa peňazí, objavili sa návrhy, aby Brusel podporil obnovu chovov cielenou dotačnou politikou. Je to však nepriechodné. Musel by o tom rozhodnúť Európsky parlament a tam tento návrh v čase úspor nemá nádej na podporu.

Už teraz platia mäsiari farmárom za ošípané viac ako pred rokom. Čo bude o pol roka či o rok?
Veľa naznačí vývoj cien odstavčiat. Ak bude klesať stav prasníc, bude nižšia ponuka odstavčiat a to bude signalizovať aj menšiu produkciu bravčového mäsa. Ostatné si možno domyslieť.

Slovensku zostali malé miestne bitúnky. Aká je kvalita mäsa zo zahraničia?
Otázkou je, koľko dní má mäso. Pred pár rokmi prichádzalo mäso aj niekoľko dní po zabití ošípaných. Je pravda, že voľakedy sa výrobky robili z výrezu zo slovenských ošípaných, kým teraz sa robia z dovezeného výrezu. A ak je to raz zamrazené, ťažko viete posúdiť kvalitu. Je to viac otázka na mäsiarov ako na chovateľa. Nechcem nikomu krivdiť, vonku možno kúpiť aj kvalitné, ale drahšie mäso. Veľa záleží od výrobcu, ako si cení svoje meno.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba