Vláda má zachraňovať dvetisíc miest

Na novej vláde zostáva rozhodnutie o investičnej podpore na záchranu takmer dvetisíc pracovných miest. Bez peňazí od štátu stratí prácu tisíc zamestnancov spoločnosti Samsung a ďalších asi 800 pracovníkov Slovglassu Poltár a komárňanských lodeníc. Spoločnosť Tatravagónka Poprad zas potrebuje od štátu takmer desať miliónov eur na vytvorenie 350 nových pracovných miest.

22.03.2012 12:00
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Najhoršia situácia je v Komárne. „Fabrika Nokie nachádzajúca sa v priemyselnom parku v susednom Komárome spolu so subdodávateľmi prepustí 2 800 zamestnancov a približne dve tretiny z tohto počtu sú ľudia žijúci na Slovensku,“ povedal hovorca Komárna Róbert Králik. Jedinou záchranou pre ľudí je nábor v maďarskom závode Audi. „Lenže tam tiež prednostne prijímajú Maďarov a Slováci sú zamestnaní väčšinou ako agentúrni zamestnanci, a teda ich môžu opäť hocikedy prepustiť,“ dodal Králik. Celkovo tak pre problémy Nokie môže zostať bez práce až tisíc ľudí.

Situáciu v meste kombinuje i možný zánik Slovenských lodeníc. „Bez úveru od Eximbanky firma nebude schopná vyrábať lode a bez práce zostane ďalších tristo ľudí,“ dodal Králik. Peniaze od štátu majú pomôcť pri výstavbe dvoch lodí pre nemeckého zákazníka. „Situácia v meste je zlá, ľudia šetria peniaze a najviac to vidieť v centre, ktoré sa úplne vyľudnilo,“ hovorí Králik. Súčasná vláda nechala rozhodnutie o investičnom úvere od Eximbanky na novú ľavicovú vládu.

Ministri Smeru budú musieť rozhodnúť aj o investičnej podpore pre Samsung, bez ktorej v Galante stratí prácu takmer tisíc ľudí. Poslanec Smeru Peter Kažimír a možný budúci minister financií upozorňuje, že v štátnom rozpočte sa pre tento rok už nenachádzajú žiadne finančné zdroje na daňové úľavy pre investorov. „V dnešnom rozpočte na tento rok de facto nie je priestor na poskytovanie stimulov,“ povedal Kažimír v slovenskej televízii.

Na možný výpadok v rozpočte pri podpore Samsungu upozorňuje i analýza Inštitútu hospodárskej politiky ministerstva financií. „Ak príde k schváleniu pomoci, štát vyberie v tomto roku o 17,2 milióna eur menej na daniach a v budúcom to bude o 10,8 milióna eur menej,“ povedal Ján Tóth, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky. Peniaze na priamu podporu investícií, teda nákup strojov či výstavbu priemyselného parku, sa nachádzajú v rozpočtoch ministerstva hospodárstva a práce. Pri nezvyšovaní defi citu tak štát plánuje tento rok podnikateľom prispieť na rozbeh podnikania vyše 31 miliónov eur.

„Ak sa nakoniec nová vláda rozhodne nepodporiť Samsung, o prácu príde tisíc zamestnancov,“ upozorňuje minister práce Jozef Mihál (SaS). Spoločnosť Tatravagónka Poprad požaduje 9,6 milióna eur od štátu, aby vytvorila 350 nových pracovných miest. „Pre prípadný výrazný odklon od výšky či formy štátnej pomoci má spoločnosť vypracovanú feasibility study, ktorej variantné riešenia počítajú s nižšou výškou investície zo strany investora a nižšími režijnými nákladmi na mzdy, prípadne s premiestnením investície do Ruskej federácie,“ povedala Zuzana Janečková, hovorkyňa Tatravagónky Poprad.

Štát nemá inú možnosť, ako pomocou nových investícií znižovať súčasnú 14–percentnú nezamestnanosť. „Pri zvyšovaní produktivity práce dokážu práve nové investície znižovať nezamestnanosť,“ povedal Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank. Ekonómovia upozorňujú na to, že stimuly deformujú podnikateľské prostredie. „Stimuly nie sú najšťastnejším riešením, na druhej strane ich dávajú aj iné krajiny, a tak, ak chceme v ich konkurencií uspieť, musíme ich dávať aj my,“ uzavrel Koršňák.

Predstavitelia Smeru už dnes nie sú jednoznačne proti investičnej podpore Samsungu. „Potrebujem sa najskôr detailne zoznámiť s projektom, aby som vedel povedať, či spĺňa kritériá na poskytnutie investičnej pomoci,“ povedal exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer). Ak by išlo len o presun zo starej výroby na novú, tak v takomto prípade má podľa Jahnátka Samsung nárok na podporu v rámci eurofondov. „Samozrejme otázka zamestnanosti tisíc ľudí je pre nás dôležitá,“ dodal poslanec Smeru Jozef Burian.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba