Ak neuzavrú účty, krátia im prémie

Podľa poštárky tlak na to, aby doručovatelia uzatvárali dôchodcovské účty v banke, na pošte zosilnel.

19.03.2012 07:53
Slovenská pošta
Slovenská pošta
debata (37)

Pošta uzavrela s poštárkou tento rok dodatok k zmluve, podľa ktorého môže poštárka sprostredkovať dôchodcovi posielanie peňazí na účet v banke. Poštárke stanovili, že má v priemere uzavrieť šesť účtov mesačne. Ak to nesplní, môže sa stať, že sa to odrazí na neplnení plánu tržieb danej pošty a následne na prémiách. Poštárka pritom nechce nasilu presviedčať starých ľudí, aby si zakladali účty a chodili po dôchodky do banky. Systém, keď za to môže nepriamo pykať krátením platu, kritizuje. Poštárka sa na denník obrátila ako zamestnankyňa pošty v trenčianskom oblastnom riaditeľstve. Meno sa pre obavy z následkov a straty zamestnania rozhodla nezverejniť.

Koľko bankových účtov dôchodcov máte mesačne založiť?
Môj štvrťročný plán je urobiť osemnásť účtov. V mzde to nemám zhodnotené. Dali nám podpísať dodatky k pracovnej zmluve, kde si zrejme právnicky ošetrili aj to, že máme uzatvárať účty v banke na pošte.

Ak plán splníte, akú odmenu dostanete?
Zatiaľ som neuzavrela ani jeden účet, protiví sa mi manipulovať starších ľudí. Za uzatvorenie účtov nedostávam ani cent. Keď však plán nesplním, tak som zvedavá, čo so mnou bude. Počúvam, že mi zoberú rajón alebo sa budeme všetci na pošte na rajónoch meniť. Čiže by potrestali všetkých.

Zobrali vám za nesplnenie plánu prémie?
Keď sa uzavrie dôchodcom menej účtov, má to dosah na plánované tržby. Minulý mesiac celá naša pošta mala krátené prémie o 20 až 30 eur na zamestnanca, v podstate bez rozdielu, či robíte účty alebo nie. Keď sme sa pýtali prečo, tak nám povedali, že neplníme plán. Peniaze nám chýbajú, pretože mám základnú mzdu v čistom okolo 360 eur.*

Ako sa s uzatváraním účtov pre dôchodcov popasovali niektorí vaši kolegovia?
Poštár len povie seniorovi, že odteraz vám bude chodiť dôchodok inak, tuto to podpíšte a o mesiac donesie len časť dôchodku. Zvyšok je na účte v banke. Ľudia sa potom chodia sťažovať, že prečo majú účet v banke a musia si po peniaze chodiť.

Skúsili ste sa sťažovať na odboroch?
Nie, ale podala som sťažnosť na našu riaditeľku pobočky na ministerstvo dopravy. Po mesiaci mi prišla odpoveď, že to prešetrili a nie je to pravda…

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba