Počítačové systémy u daniarov preveria odborníci z matfyzu

Stav informačných systémov vo Finančnej správe SR budú skúmať experti z Univerzity Komenského (UK), z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK - matfyzu. Povedal to po utorňajšom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a premiérkou Ivetou Radičovou šéf monitorovacieho výboru Jozef Kollár.

13.03.2012 19:14
Počítač Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Podľa neho by expertná skupina mohla byť vymenovaná už v stredu. Vykonať by mala audit IT systému Finančnej správy SR a posúdiť, či je potrebné vrátiť sa k pôvodnému starému systému, alebo či je vhodnejšie ponechať nový, ktorý sa stále nepodarilo sprevádzkovať v plnej funkcionalite.

„Aby sme naozaj dostali pohľad nezávislej tretej strany, pretože tam sa zdá, že sú tam ďalšie všelijaké väzby, posúdenie ktorých, ale už je na Úrade boja proti organizovanej kriminalite a Úrade pre verejné obstarávanie,“ konštatoval v utorok Kollár aj v nadväznosti na prvé trestné oznámenia podané pre zavádzanie nového informačného systému finančnej správy. Ako doplnila po stretnutí premiérka Iveta Radičová, táto skupina bude menovaná spoločným dekrétom prezidenta a premiérky.

Otázne je aj to, kto je za celý chaos na daňových úradoch zodpovedný. „Tie zmluvy sú skutočne veľmi zle urobené. Sú urobené tak, že zodpovednosť nenesie nikto,“ povedal po rokovaní prezident Ivan Gašparovič. Podľa Radičovej však takýchto problémov môže byť aj viac, ak sa nezmení prístup politikov k podobným projektom. „Celý problém sa odvíja zo súboja subdodávateľských firiem. Jedna garnitúra má jedných, druhá druhých, kým to bude takto fungovať, tak nám budú takéto problémy hroziť pri každom informačnom systéme,“ tvrdí premiérka.

Kedy by mohla byť situácia v správe daní stabilizovaná, je podľa Kollára otázkou, na ktorú by mala dať odpoveď práve aj expertná skupina z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.. Či hrozia problémy aj pri podávaní marcových daňových priznaní, Kollár nevie. „Pani prezidentka finančného riaditeľstva Machová tvrdí, že nie, ale nie som si teraz celkom istý, či má objektívne informácie od ľudí, ktorí pracujú pod ňou,“ povedal šéf monitorovacieho výboru. Premiérka Iveta Radičová však tvrdí, že na podaniach pre fyzické a právnické osoby sa nič nemení. „To nemá so systémami nič spoločné. Problém je s prechodom týchto systémov na UNITAS, teda ich zjednotenie,“ konštatovala.

Radičová zároveň dodala, že problémy na Finančnej správe sú také veľké, že je presvedčená, že ak by vláda štandardne fungovala, minister financií Ivan Mikloš zloží podľa nej svoju funkciu aj sám. Usudzuje tak aj z postojov ministra z minulosti. „Keď sme sa rozprávali na tému daňovej správy a jej reprezentácie, tak minister financií sa jasne vyjadril, že je to plne v jeho kompetencii,“ povedala.

3 debata chyba