Palko: Daňové návrhy nie sú dostatočné

Navrhované ľavicové opatrenia podľa riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky Františka Palka neprinesú požadovanú miliardu eur do štátnej kasy.

13.03.2012 04:01
František Palko Foto:
František Palko
debata (86)

Ako konsolidovať verejné financie po voľbách?
V prvom rade treba poupratovať na strane výdavkov, to znamená menej kvetnatých a marketingových rečí a viac skutkov. Ak nedôjde k zásadnej reforme ústrednej štátnej správy tak, aby ministerstvá a ich podriadené organizácie pracovali efektívnejšie a lacnejšie a bez toho, aby sa prehodnotilo množstvo mandatórnych výdavkov, je vysoká pravdepodobnosť, že nebude možné fiškálne konsolidovať bez úpravy DPH.

Smer rast DPH vylučuje. Prečo sú navrhované opatrenia nedostatočné?
Ide len o krátkodobé riešenia. Banková daň sa prejaví vo vyšších bankových poplatkoch, aj keď z krátkodobého hľadiska prinesie 350 miliónov do rozpočtu.

V ktorých daniach ešte vidíte priestor?
Napríklad daň z hazardu môže byť ešte vyššia. Musí sa takisto upustiť od zrušenia koncesionárskych poplatkov, to by prinieslo do rozpočtu ďalších 160 miliónov eur.

Smer sa spolieha aj na najvyšší hospodársky rast krajiny.
Je to nevyspytateľné a otázne. Zatiaľ platí rast nad jedno percento, ktorý prognózovalo ministerstvo financií. Vyššie daňové zaťaženie, ktoré je avizované, do istej miery pribrzdí ekonomický rast.

Ľavicový návrh progresívnej dane zaťaží napríklad IT špecialistov. Môže ich odchod do cudziny zobrať prácu aj chudobným?
V žiadnom prípade by takýto krok nesmel ohroziť nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, čo znamená, že by sa mala adekvátne k tomuto zvýšiť aj nezdaniteľná časť základu dane.

Hlavné ekonomické body programu Smeru
Znížiť súčasný takmer 5 % deficit verejných financií do roku 2013 pod 3 %, na čo treba nájsť vyše miliardy eur, navrhované opatrenia nemusia na to stačiť
Opatrenia v daniach: vyššia daň z príjmov pre nadštandardne zarábajúcich ľudí a firmy (25 % namiesto 19 % pre ľudí s príjmom nad 33–tisíc eur ročne a 22 % namiesto 19 % pre firmy s daňovým základom nad 30 miliónov eur), národná daň z lukratívnych nehnuteľností (diferencovať daň podľa polohy a ceny), vyššia banková daň, daň z dividend, mimoriadny odvod zo zisku, vyššie dane z alkoholu, tabaku, na hazard
Zvýšiť rast ekonomiky (MF SR očakáva tento rok 1,6 % a budúci rok 2,7 %) cez verejné projekty (výstavba diaľnic), zlepšiť výber daní a obmedziť daňové úniky
Zastaviť privatizáciu v podnikoch s účasťou štátu
Zaviesť opäť garancie v druhom dôchodkovom pilieri
Stabilné ceny energií, opäť zaviesť zákon o podávaní cenových návrhov monopolov
Znížiť náklady práce pre ťažko zamestnateľných ľudí a absolventov
Podpora poľnohospodárstva, cestovného ruchu, služieb a stavebníctva (cez výstavbu diaľnic)
86 debata chyba