Prezident podporil monitorovací výbor na daňovej správe

Prezident Ivan Gašparovič podporil vznik nového Monitorovacieho výboru na kontrolu situácie vo finančnej správe. Hlava štátu víta návrh parlamentu na vznik výboru, a to vzhľadom na problémy, ktoré vo finančnej správe existujú. Prezident však zatiaľ nie je na 100 % rozhodnutý, že zákon, ktorým sa výbor zriaďuje, podpíše.

06.03.2012 14:09
Ivan Gašparovič Foto:
Slovenský prezident Ivan Gašparovič
debata (1)

Prezident podpísal novelu zákona napriek viacerým výhradám, a to vzhľadom na predlženie lehoty o jeden rok na prevod tzv. bezcenných cenných papierov na Fond národného majetku SR, čo by mala novela okrem iného umožniť. Výhrady Ivana Gašparoviča voči novele smerujú k samotnému legislatívnemu postupu pri jej schvaľovaní, k naformulovaniu Monitorovacieho výboru či k jeho právomociam a pravidlám fungovania. Najviac prezidentovi podľa jeho vyjadrenia vadí, že nový výbor nemá možnosť udeľovať sankcie.

Ivan Gašparovič sa na utorňajšom stretnutí s poslancami dohodol na personálnom obsadení výboru. Tvoriť ho bude päť členov parlamentného výboru pre financie a rozpočet. Konkrétne bude v Monitorovacom výbore Jozef Kollár (SaS), Ondrej Matej (SDKÚ-DS), Anton Marcinčin (KDH), Ján Počiatek (Smer-SD) a Ivan Švejna (Most-Híd). Výbor by sa po svojom vzniku mal podľa prezidenta zamerať hlavne na dodržiavanie akčného plánu finančnej správy na zavedenie nového informačného systému. Finančná správa by mala byť podľa Ivana Gašparoviča podrobená aj auditu s cieľom zistiť, do akej miery môže fungovať nový informačný systém. Tento audit by mal byť pritom urobený do „dvoch – troch“ dní.

Rovnako by sa mal Monitorovací výbor podľa Ivana Gašparoviča pozrieť aj na dodatok so spoločnosťou IBM, ktorá je dodávateľom nového informačného systému. „Môže dôjsť k situácii, že sa nezákonne prelomí bankové tajomstvo,“ upozornil v utorok Gašparovič s tým, že je potrebné prehodnotiť niektoré zmluvné podmienky.

Prezident Ivan Gašparovič v utorok zopakoval, že za celý súčasný stav vo finančnej správe je zodpovedné ministerstvo financií a jeho šéf Ivan Mikloš. Poslanci pritom Gašparoviča podľa jeho slov požiadali, aby zvážil svoje rozhodnutie ponechať Ivana Mikloša vo funkcii. Prezident sa však zatiaľ nerozhodol, či odoberie Ivanovi Miklošovi poverenie viesť rezort financií, pretože zatiaľ nenašiel ďalšieho člena vlády, ktorému by následne toto poverenie udelil. „Ešte budem túto situáciu zvažovať,“ dodal v utorok Gašparovič.

Predseda finančného výboru Jozef Kollár v utorok privítal rozhodnutie hlavy štátu podpísať novelu zákona o verejnom obstarávaní. V súvislosti s nie celkom štandardným postupom pri zriaďovaní Monitorovacieho výboru Kollár uviedol, že menej štandardný postup bol zvolený aj vzhľadom na neštandardnú situáciu vo finančnej správe. Nový výbor by pritom mohol aktuálnu situáciu vo finančnej správe preveriť ešte tento týždeň. „Predpokladám, že ešte do konca tohto týždňa už nie poslanecký prieskum, ale spomínaný Monitorovací výbor navštívi Finančnú správu SR, kde sa budeme presne o tieto témy zaujímať, aký progres, aký pokrok nastal za uplynulých sedem dní,“ vyhlásil v utorok po stretnutí s prezidentom Kollár.

Zriadenie Monitorovacieho výboru odsúhlasili poslanci NR SR minulý týždeň. Tento výbor by mal kontrolovať riešenie problémov v daňovej správe až do schválenia programového vyhlásenia novej vlády. Monitorovací výbor má mať päť členov, ktorých vymenúva a odvoláva prezident Ivan Gašparovič. Členovia výboru by pritom mali byť z parlamentného výboru pre financie a rozpočet a prezident by ich mal vymenovať do 9. marca tohto roka, teda ešte pred parlamentnými voľbami. Členstvo v monitorovacom výbore nebude viazané na trvanie mandátu poslanca NR SR.

Vznik Monitorovacieho výboru poslanci odsúhlasili nepriamou novelou zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Novela zákona o verejnom obstarávaní, prostredníctvom ktorej poslanci menili spomínaný zákon, stále čaká na podpis prezidenta.

1 debata chyba