Po dvoch mesiacoch má štátny rozpočet sekeru 846 miliónov eur

Deficit štátneho rozpočtu sa vo februári výrazne prehĺbil. Podľa údajov zverejnených rezortom financií totiž výdavky štátu ku koncu februára prevýšili príjmy až o bezmála 846 mil. eur, kým ešte koncom januára vykázal štátny rozpočet mierny prebytok na úrovni 97,9 mil. eur.

01.03.2012 14:18
Euro, peniaze, meter, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (161)

V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa deficit prehĺbil o vyše 500 mil. eur. Môže za to predovšetkým výrazne slabšie čerpanie zdrojov z rozpočtu Európskej únie, ktoré dosahuje len niečo vyše desatiny oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Celkové príjmy štátneho rozpočtu ku koncu februára medziročne poklesli o 15,1 % na 1,493 mld. eur, kým výdavky naopak vzrástli o 11,2 % na 2,339 mld. eur.

Ministerstvo financií však tvrdí, že pri sledovaní plnenia príjmov rozpočtu zo zdrojov únie je potrebné zohľadniť nerovnomerný vývoj počas implementácie programového obdobia. Ako uviedla Danica Hritzová z oddelenia komunikácie rezortu, vývoj ovplyvňuje projektový charakter čerpania výdavkov, špecifiká platieb poľnohospodárskych fondov, zapojenie čerpania cez štátny rozpočet s využitím dočasného časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, umožnenie zálohového čerpania prostriedkov či zálohové financovanie zo zdrojov únie a následné dopĺňanie likvidity účtov rezortov plniacich funkciu platobného a certifikačného orgánu.

„Pri medziročnom porovnaní majú vplyv na údaje úhrady z Európskej komisie za prelínajúce sa dve, resp. viaceré programové obdobia. Vzhľadom na vyššie uvedené môžu medziročné mesačné údaje prirodzene kolísať a dôležité je sledovanie kumulatívnych súm za konkrétne programové obdobie,“ uviedla Hritzová.

Samotné daňové príjmy štátneho rozpočtu však zatiaľ rastú. Oproti prvým dvom mesiacom minulého roka stúpli o 6,7 % na 1,326 mld. eur. Naopak, nedaňové príjmy medziročne klesli o 4,3 % na 76,4 mil. eur a príjmy z grantov a transferov sa prepadli o 79,2 % na 90,5 mil. eur. Ich súčasťou sú práve aj spomínané príjmy z rozpočtu Európskej únie, ktoré oproti stavu ku koncu februára minulého roka klesli až o 86,6 % na niečo vyše 58 mil. eur. Celoročný rozpočet príjmov z európskych zdrojov, ktorý predstavuje vyše 3 mld. eur, sa tak po dvoch mesiacoch naplnil iba na 1,9 %.

V rámci daňových príjmov stúpol výber dane z pridanej hodnoty o 5,8 % na 748,5 mil. eur. Najvyšší medziročný nárast príjmov štát eviduje pri dani z príjmov právnických osôb, ktoré ku koncu februára stúpli o 25,7 % na 242,4 mil. eur. Príjmy zo zrážkovej dane sa medziročne zvýšili o 23,7 % na 44,9 mil. eur. Naopak, medziročný pokles výberu eviduje zatiaľ rezort financií pri spotrebných daniach, ktoré oproti prvým dvom mesiacom minulého roka poklesli o 13,5 % na 293 mil. eur. Pri dani z príjmov fyzických osôb, ktorá v rámci fiškálnej decentralizácie takmer celá smeruje do rozpočtov samospráv, evidoval štát na svojich účtoch mínus 16,5 mil. eur.

Na strane výdavkov tradične dominujú bežné výdavky smerujúce na chod štátnej správy a mzdy jej zamestnancov, ktoré medziročne stúpli o 11,2 % na 2,216 mld. eur. Kapitálové výdavky rástli miernejšie a medziročne stúpli o 3,1 % na 123,2 mil. eur.

Deficit verejných financií za minulý rok dosiahol zatiaľ podľa predbežných údajov rezortu financií 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento výsledok by tak bol o 0,3 percentu­álneho bodu lepší, ako si vláda stanovila v rozpočte. Pre rok 2012 parlament schválil rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a celkové príjmy sa rozpočtujú na 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

161 debata chyba