Ropa zvyšuje účty za kúrenie a dopravu

Slováci pociťujú na svojich peňaženkách, že svetové ceny ropy prepočítané na eurá vyskočili na najvyššie úrovne. Benzín aj nafta v stredu na väčšine slovenských čerpacích staníc zdraželi o 2,5 centa.

24.02.2012 05:50
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Najpredávanejší benzín Natural 95 tým v priemere prekročil ďalšiu psychologickú hranicu a stúpol na historický rekord – 1,52 eura. Nafta pri cene 1,45 eura len mierne zaostáva za maximom z júla 2008.

Eurá navyše pri tankovaní nie sú jediným dosahom. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru) pre Pravdu pripustil, že nárast ceny ropy a oslabenie eura boli dôvodom, prečo úrad odložil verdikt o marcovom zlacnení plynu. Úrad pôvodne avizoval, že plyn by mal zlacnieť o tri až päť percent po tom, čo SPP po zmene zmluvy nakupuje plyn z Ruska lacnejšie. Rozsah zlacňovania však už aktuálne Holjenčík potvrdiť nechce.

„Pri prvom posúdení nám vychádzal pokles ceny v danom rozpätí. Kurzy a ceny sa však odvtedy zmenili,“ hovorí. Úrad plánuje zmenu cien oznámiť 29. februára a nové ceny by mali platiť hneď od úvodu marca. Pôvodne sa počítalo s tým, že pri asi 3,5–percentnom zlacnení plynu by domácnosť v rodinnom dome, ktorá plynom aj kúri, ušetrila mesačne tri eurá. Po zdražení ropy to môže byť menej.

Ešte viac však drahá ropa berie vodičom. Kým pred rokom motorista pri tankovaní plnej 50–litrovej nádrže benzínu zaplatil 70 eur, teraz je to až o šesť eur viac. Hlbšie musia načrieť do peňaženky vodiči, čo preferujú benzín s oktánovým číslom 98, ktorý aktuálne priemerne stojí až 1,68 eura.

Slováci sú na zdražovanie ropy citlivejší ako iné národy. Na Slovensku dávajú ľudia na energie takmer pätinu príjmov, čo je najviac v regióne – v Česku, Maďarsku či Poľsku je to do 16 percent. V Nemecku či Rakúsku je tento podiel len okolo desať percent. Dosahy môžu prísť aj v hromadnej doprave, aj keď autobusové spoločnosti zatiaľ pre drahú ropu zmenu cestovného neavizujú. Od ropy však závisia aj náklady na zásobovanie obchodníkov.

Ministerstvo financií sa pri nedávnej prognóze oproti plánom z vlaňajšej jesene spoliehalo na to, že ropa pôjde dole. Očakávaná tohtoročná cena ropy má dosiahnuť 114 dolárov a celková infl ácia 2,8 percenta. Ak bude ropa drahšia, vyššie pôjdu aj celkové ceny. Vzhľadom na štatistiky rodinných výdavkov sa už pri 2,8–percentnej infl ácii odhadovalo, že ak štvorčlenná rodina s dvoma deťmi nezmení sortiment nakupovaných tovarov, mesačne bude tento rok dávať oproti vlaňajšku viac asi o 40 eur pri výdavkoch 1 390 eur.

Časť rodín v prihraničných oblastiach sa tomu bráni nákupmi v cudzine. Nafta je oproti Slovensku lacnejšia v Rakúsku a Poľsku a aj Európskym štatistickým úradom Eurostat vykazované ceny nafty bez daní sú v okolitých štátoch nižšie. Benzín je lacnejší vo všetkých okolitých štátoch, ceny benzínu bez daní sú však oproti Slovensku nižšie len v Rakúsku. Štatistiky však môžu skresľovať. Napríklad v Rakúsku hneď za hranicami sa dá Natural 95 tankovať už za 1,43 eura, ale pri ceste bližšie k rakúsko–nemeckým hraniciam cena výrazne stúpa.

Najväčší počet púmp na Slovensku má spoločnosť Slovnaft, ktorej cenovky sú zväčša najmä pri nafte nižšie, ako je slovenský priemer vykazovaný Eurostatom. Ropa včera dosiahla 121 dolárov za barel, čo je síce menej ako rekordných 147 dolárov z júla 2008, ale vtedy bolo euro podstatne silnejšie ako teraz. Ropu ťahajú hore najmä obavy z prerušenia dodávok z Iránu a správy o zotavovaní sa americkej ekonomiky. Euro, naopak, nesilnie, keďže investori napriek schváleniu finančnej pomoci pre Grécko neveria, že krajina sa vyhne bankrotu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba