Mihál chce pre šéfa poisťovne 55 tisíc eur, Radičová nesúhlasí

Minister práce Jozef Mihál navrhuje, aby vláda generálnemu riaditeľovi Sociálnej poisťovne (SP) Ľubošovi Lopatkovi priznala odmenu takmer 55,4 tisíc eur. Šéf poisťovne by tak dostal odmenu vo výške 12-násobku jeho mzdy.

23.02.2012 09:48 , aktualizované: 15:03
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata (179)

Ide o maximálnu výšku odmeny, akú umožňuje šéfovi poisťovne priznať zákon o sociálnom poistení. Mzda generálneho riaditeľa poisťovne pritom predstavuje 6-násobok priemernej mzdy na Slovensku, čo je aktuálne 4,6 tisíca eur.

Radičová: Odmena je neadekvátna

Premiérka Iveta Radičová považuje navrhovanú odmenu za neadekvátnu. „Pán Lopatka urobil v Sociálnej poisťovni veľa dobrej práce. Jeho výsledky nikto nespochybňuje, avšak navrhovaná odmena je neadekvátne vysoká,“ uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál pri obhajobe navrhovanej výšky odmeny poukazuje na to, že šéf SP len za minulý rok ušetril štátu viac ako 100 miliónov eur, z čoho približne 20 mil. eur bolo na chode a prevádzke poisťovne a zvyšných 80 mil. eur získal „historicky najlepším výberom poistného na úrovni viac ako 105 % a vymáhaním starých pohľadávok“. Ako uviedla Daniela Šulcová z mediálneho odboru ministerstva práce a sociálnych vecí, Lopatka je jedným z najúspešnejších riaditeľov v histórii Sociálnej poisťovne. „Je to odborník rešpektovaný širokým politickým spektrom, ocenený ako Top manažér roka, ktorý od nástupu do svojej funkcie doposiaľ nedostal ani cent odmeny,“ uviedla.

Ministerstvo práce oceňuje Lopatkovu prácu

Súčasťou návrhu na priznanie odmeny v maximálnej možnej výške je aj odpočet a vyhodnotenie fungovania SP v roku 2011 z pohľadu krátkodobých cieľov. Poisťovňa podľa tohto odpočtu zlepšila svoj kontakt s klientmi, keď napríklad jej pobočky sú od začiatku apríla svojim klientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni.

„Úspešnosť výberu poistného dosahuje od začiatku roka 2011 čiastky presahujúce 100 %, úspešnosť výberu poistného za rok 2011 je 104,89 %,“ uvádza sa v materiáli. Aj v oblasti investičného rozvoja sa podľa materiálu podarilo naplniť ciele, ktoré sú stanovené v stratégii SP. Spomína sa tiež racionalizácia pracovných činností a optimalizácia počtu zamestnancov poisťovne, ako aj racionalizačné opatrenia ako zníženie tlače a optimalizácia počtu tlačiarní.

Predošlý šéf odmenu nedostal

V roku 2008 mal vtedajší šéf SP Ivan Bernátek dostať odmenu za predchádzajúci rok vo výške 7-násobku jeho platu, čo vtedy predstavovalo takmer 788 tis. Sk (26,2 tis. eur). Návrh na priznanie takejto odmeny schválila dozorná rada SP pod vedením vtedajšej ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej. Dozorná rada v súvislosti s návrhom na priznanie odmeny vtedy skonštatovala, že v predchádzajúcom roku boli splnené všetky úlohy pre generálneho riaditeľa SP vyplývajúce zo zákona o sociálnom poistení.

Tomanová však nakoniec návrh na priznanie odmeny Bernátkovi nepredložila. Ministerka tvrdila, že pôvodne dozorná rada navrhovala vyplatenie odmeny šéfovi SP v plnej výške, teda ako 12-násobok jeho mesačnej mzdy. „Ja sama som patrila medzi tých, ktorí sme sa snažili túto odmenu znížiť, a to nie preto, že by si generálny riaditeľ neplnil úlohy,“ povedala v roku 2008. Zastávala podľa nej takýto názor „vzhľadom na uznesenie vlády, ktoré hovorí o úspore verejných zdrojov“. Viac členov dozornej rady poisťovne však podľa nej navrhovalo priznať odmenu šéfovi poisťovne v plnej výške. „Zástupcovia štátnych orgánov však navrhovali zníženie odmeny,“ povedala.

Podľa zákona o sociálnom poistení môže vláda generálnemu riaditeľovi priznať odmenu jedenkrát ročne najneskôr do 31. marca kalendárneho roka. Pri priznaní odmeny vláda zohľadní plnenie strategických zámerov činností SP a hospodárenie poisťovne.

179 debata chyba