Novitech: Problémy spôsobili nereálne ambície a zlý manažment

Za súčasný problematický stav v daňovom informačnom systéme môžu nereálne ambície niektorých ľudí a zlý manažment zmien v daňovej správe. Konštatujú to predstavitelia spoločnosti Novitech, ktorá bola pôvodným dodávateľom systému pre Finančnú správu SR.

21.02.2012 15:19 , aktualizované: 17:06
Peniaze, euro, kalkulačka, dane Foto:
Ilustračné foto
debata (39)

Predstavitelia spoločnosti v utorok reagovali aj na obvinenia ministra financií Ivana Mikloša, že za vzniknuté problémy v daňovej správe môže aj nesúčinnosť Novitechu pri prechode na nový informačný systém.

„Nech dá relevantný, nepochybný dôkaz o tom, kedy, kde, ako, na základe, ktorého dokumentu a na základe, ktorého článku zmluvy sme boli nesúčinní,“ vyzval ministra financií Peter Birčák, výkonný riaditeľ firmy Novitech Tax, ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Novitechu.

Mikloš trvá na tom, že vinný je Novitech

Minister financií Ivan Mikloš však trvá na svojom. Novitech podľa neho doteraz ignoroval snahy o riadne ukončenie spolupráce. „Namiesto toho presadzuje takým spôsobom, ako presadzuje, aby štát ďalej investoval milióny do starého systému, ktorý fungoval zle. Každoročne padal systém,“ povedal v utorok minister. Zároveň odmietol, že by systém bol v súčasnosti absolútne nefunkčný. „Funguje ale za veľmi náročných podmienok, aj vďaka nesúčinnosti tejto firmy,“ dodal.

Mikloš zároveň ubezpečuje, že napriek ťažkým podmienkam na finančnej správe nie je chod štátu a ani výber a správa daní napriek provizórnym podmienkam ohrozená. Rovnako podľa neho nie je pravda, že vratky DPH sa vyplácajú naslepo. Pracovníci podľa neho majú všetky dáta potrebné na kvalifikované rozhodnutie, opäť je ale plnenie týchto povinností zložitejšie.

Dodatok k zmluve vraj stopol Mikulčík

O vážnosti aktuálneho stavu informoval podľa predstaviteľov spoločnosti Novitech v súčasnosti už bývalý prezident finančnej správy Igor Krnáč ministra financií Ivana Mikloša listom z 18. februára. Dva dni pred svojím odvolaním z funkcie Krnáč Miklošovi podľa zverejneného listu písal o tom, že vzniknuté problémy ohrozujú správu daní, a že by mala finančná správa na základe rozhodnutia porady vedenia používať až do úplného odstránenia problémov systému KONS IS riešenia od spoločnosti Novitech.

Tento systém Krnáč odporúčal v záujme toho, aby „boli plnené všetky povinnosti, a tiež aby bol zabezpečený proces správy a výberu daní objektívnym a správnym spôsobom“. Zároveň tento postup Igor Krnáč označil za jediné efektívne a rýchle riešenie. V pondelok Ivan Mikloš Krnáča z funkcie odvolal.

Predstavitelia Novitechu predložili viaceré dokumenty, ktoré podľa nich svedčia o nezvládnutí celého prechodu na nový informačný systém zo strany Finančnej správy SR a aj samotného Ministerstva financií SR.

Spoločnosť predložila napríklad aj list, ktorým ju prvýkrát 26. januára 2012 požiadal Miroslav Mikulčík, riaditeľ Kompetenčného centra finančných operácií, o súčinnosť a migráciu systémov. Spôsob, akým má však Novitech spolupracovať s finančnou správou, je podľa Jozefa Baluna presne stanovený v podpísaných zmluvách a dodatkoch a vedenie finančnej správy ju podľa jeho slov „nemôže jedným papierom vyzvať na migráciu“. „Nebol splnený základný predpoklad – vyzmluvnenie,“ zhrnul Balun dôvody, prečo nemohla spoločnosť poskytnúť súčinnosť.

Novitech tvrdí, že na jeseň minulého roka bol pripravený dodatok k zmluve, ktorý obsahoval vyzmluvnenie aplikácií nového centralizovaného informačného systému (IS RDS), ako aj migráciu a bližšie nešpecifikovanú integráciu tohto systému na nový KONS IS. Miroslav Mikulčík, v tom čase poradca ministra financií Ivana Mikloša, však neskôr podľa spoločnosti z „nepochopiteľných príčin všetko stopol“ s tým, že žiadny dodatok sa podpisovať nebude. Cena dodatku predstavovala podľa zverejnených informácií zhruba 2,9 mil. eur bez DPH a jeho súčasťou bola aplikácia na spustenie systému, ktorý mal zahŕňať legislatívne zmeny od začiatku tohto roka ako aj migráciu a integráciu na KONS IS.

Minister financií Ivan Mikloš po odvolaní Igora Krnáča z funkcie poveril vedením finančnej správy doterajšiu generálnu riaditeľku sekcie ciel Máriu Machovú. Vo svojej funkcii by mal pritom skončiť aj poverený riaditeľ Kompetenčného centra finančných operácií Miroslav Mikulčík. „Pani Machová ma informovala o tom, že ak bude poverená, tak jedným z jej rozhodnutí bude odvolanie Miroslava Mikulčíka, čo som zobral na vedomie,“ uviedol v pondelok Mikloš.

Nezvládnutie situácie vedením finančnej správy pri prechode na nový informačný systém je podľa Ivana Mikloša jedným z dvoch dôvodov súčasných problémov. Druhým je podľa jeho slov nesúčinnosť firmy Novitech. Súčinnosť firmy bola podľa Mikloša nevyhnutná pre prepojenie systémov.

39 debata chyba