Novitech: Na možný kolaps sme Mikloša dávno upozorňovali

Košická spoločnosť Novitech a.s., ktorá je podľa ministerstva financií spoluzodpovedná za aktuálne problémy v daňovom informačnom systéme, tvrdí, že ministra financií Ivana Mikloša upozorňovala na možný kolaps finančnej správy ešte v prvej polovici novembra minulého roka.

20.02.2012 12:11
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

„Veríme, že diskreditačná kampaň vedená voči našej spoločnosti po prevalení faktov už nebude mať žiadne pokračovanie aj z dôvodu, že sme ministra financií SR na tento stav, ktorý bohužiaľ aj skutočne nastal, upozornili ešte 10. novembra 2011,“ uvádza spoločnosť vo zverejnenom stanovisku.

Novitech tvrdí, že na jeseň minulého roka bol pripravený dodatok k zmluve, ktorý obsahoval vyzmluvnenie aplikácii nového centralizovaného informačného systému (IS RDS), ako aj migráciu a bližšie nešpecifikovanú integráciu tohto systému na nový KONS IS. Miroslav Mikulčík, v tom čase poradca ministra financií Ivana Mikloša, však neskôr podľa spoločnosti z „nepochopiteľných príčin všetko stopol“ s tým, že žiadny dodatok sa podpisovať nebude. „Nasledujúce dni sa už nič neudialo, a tak sme prvýkrát informovali aj ministra financií SR o vážnosti situácie, ktorá takýmto skratovým konaním pána Mikulčíka vznikla,“ uvádza Novitech.

Už v tomto liste bol minister financií podľa spoločnosti informovaný o skutočnosti hroziaceho kolapsu Finančnej správy SR. „K tomuto závažnému tvrdeniu nás viedol fakt, že sa vyššie popísaným skratovým konaním pána Mikulčíka reálne rozdelil vývoj IS RDS a KONS IS a znemožnila sa akákoľvek možná integrácia a migrácia, pretože nebol podpísaný predmetný dodatok, ktorý tieto činnosti pokrýval,“ dodáva Novitech.

Košický Novitech zároveň odmieta tvrdenia predstaviteľov rezortu financií o nespolupráci. „Spolupráca je realizovaná prostredníctvom platných zmlúv, ktoré spolu máme uzatvorené a dohodnutých procedúr v nich obsiahnutých,“ uvádza spoločnosť. Dodáva pritom, že Finančná správa (FS) SR nevyzmluvnila niektoré časti softvérového diela, pričom si ich riadne objednala. „Aby toho nebolo málo tak došlo k závažnému, flagrantnému porušeniu našej zmluvy zo strany FS SR, keď si bez vyzmluvnenia a nášho súhlasu dovolilo Finančné riaditeľstvo SR spustiť do reálnej prevádzky časť nášho SW diela, čo zmluva vyslovene zakazuje,“ uvádza Novitech.

6 debata chyba