Daňový chaos má obete. Padol Krnáč, pôjde aj Mikulčík

Minister financií Ivan Mikloš odvolal šéfa finančného úradu Igora Krnáča kvôli nezvládnutiu nábehu nového daňového informačného systému. Za poverenú prezidentku finančnej správy určil doterajšiu generálnu riaditeľku sekcie ciel Máriu Machovú.

19.02.2012 12:50 , aktualizované: 20.02.2012 09:52
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (107)

Vo svojej funkcii by mal pritom skončiť aj poverený riaditeľ Kompetenčného centra finančných operácií Miroslav Mikulčík. „Pani Machová ma informovala o tom, že ak bude poverená, tak jedným z jej rozhodnutí bude odvolanie Miroslava Mikulčíka, čo som zobral na vedomie,“ uviedol v pondelok Mikloš.

Mikulčík je blízky priateľ Ivana Mikloša. V apríli minulého roka odstúpil z postu Generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva kvôli spornému prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach od firmy regionálneho funkcionára strany SDKÚ. Kauza vyvolala spory v koalícii aj v rámci SDKÚ, keď proti sebe postavila premiérku Ivetu Radičovú a ministra financií Ivana Mikloša (obidvaja SDKÚ). Mikulčík odstúpil sám, pričom sa ho Mikloš viackrát zastal. 

Ministerstvo financií chce problematickú situáciu v daňovom informačnom systéme riešiť aj zvolaním riadiaceho výboru projektu Unitas a chce vytvoriť aj stálu pracovnú skupinu, ktorá by sa venovala riešeniu problémov. Nový informačný systém by mal pritom podľa Mikloša fungovať na celom Slovensku už do konca týždňa. „Nový informačný systém bol cez víkend rozbehnutý v Bratislave a v najbližších dňoch, najneskôr do konca tohto týždňa, by mal byť rozbehnutý aj na ďalších daňových úradoch na celom Slovensku,“ vyhlásil Mikloš.

Nezvládnutie situácie vedením finančnej správy pri prechode na nový informačný systém je podľa Ivana Mikloša jedným z dvoch dôvodov súčasných problémov. Druhým je podľa jeho slov nesúčinnosť firmy Novitech, ktorá bola pôvodným dodávateľom informačného systému. Súčinnosť firmy bola podľa Mikloša nevyhnutná pre prepojenie systémov.

Igora Krnáča poveril minister financií Ivan Mikloš vedením vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR v polovici mája minulého roka. Krnáč vo funkcii vystriedal Miroslava Mikulčíka, ktorý z funkcie odstúpil po tom, čo premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v druhej polovici apríla pre sporný prenájom budovy pre daňové orgány v Košiciach svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. Miroslav Mikulčík sa v tomto roku stal povereným riaditeľom Kompetenčného centra finančných operácií, ktoré spadá pod novovzniknutú Finančnú správu SR.

Igora Krnáča poveril minister financií Ivan Mikloš vedením vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR v polovici mája minulého roka. Krnáč vo funkcii vystriedal Miroslava Mikulčíka, ktorý z funkcie odstúpil po tom, čo premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v druhej polovici apríla pre sporný prenájom budovy pre daňové orgány v Košiciach svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. Miroslav Mikulčík sa v tomto roku stal povereným riaditeľom Kompetenčného centra finančných operácií, ktoré spadá pod novovzniknutú Finančnú správu SR.

Fico: Odvolanie Krnáča je potvrdením nefunkčnosti systému

Odvolaním Igora Krnáča minister financií Ivan Mikloš podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica definitívne potvrdil, že daňový informačný systém je nefunkčný a na daňových úradoch vládne „doba kamenná“. „Ivan Mikloš ako politicky zodpovedný za rezort, v rámci ktorého sú dane, zlyhal politicky, zlyhal profesionálne a nemôže sa zbaviť zbabelo zodpovednosti len tak, že opäť siahne na nejakého nízkeho úradníka,“ vyhlásil v reakcii na rozhodnutie ministra financií Robert Fico. Aj vzhľadom na rozhodnutie ministra financií by mal prezident Ivan Gašparovič podľa Fica zvážiť svoju právomoc a rozhodnúť o odobratí poverenia Ivana Mikloša viesť rezort financií.

O riešení problémov na daňových úradoch chce Smer-SD hovoriť aj v parlamente, a to v rámci schôdze, ktorá by mala byť podľa predsedu strany zvolaná pre zákon vrátený prezidentom. NR SR by podľa Fica mala držať kontrolu nad funkčnosťou daňového systému. „Predložíme návrh uznesenia, v rámci ktorého dáme určitú predstavu o krízovom režime, ktorý by mal fungovať v rámci daní, správy a výberu daní a veríme, že tento bod programu bude prerokovaný,“ povedal v pondelok Fico. Smer podľa Roberta Fica taktiež chce, aby vláda predstavila zoznam ľudí, ktorí budú zodpovedať za funkčnosť daňového systému až do vzniku novej vlády.

Strana Sloboda a solidarita (SaS), ktorá taktiež kritizuje stav na daňových úradoch, však označuje iniciatívy Smeru-SD za zbytočnú politizáciu problému. „Toto nezlepší situáciu,“ uviedol na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár však odmietol aj Miklošove obvinenia, že parlamentný výbor pre financie postupuje politicky. Zároveň avizoval, že po 27. februári ako predseda finančného výboru opäť zvolá jeho zasadnutie a nevylúčil ani ďalší poslanecký prieskum. Postup, aký navrhuje Smer-SD, Kollár úplne vylúčil. Ako pripomenul, parlament je zákonodarný orgán, nie exekutíva. „Je nemysliteľné, aby Národná rada SR riadila finančnú správu,“ upozornil Kollár.

Po poslaneckej kontrole Mikloš avizoval zmeny

Aktuálnu situáciu na daňových úradoch si v piatok boli preveriť na poslaneckom prieskume aj poslanci NR SR. Informačný systém daňovej správy je podľa ich vyjadrení v havarijnom stave a vedenie Finančnej správy SR to podľa ich slov odmieta priznať. „Situácia je naozaj havarijná, mňa osobne veľmi mrzí, že najvyššie vedenie Finančnej správy Slovenskej republiky si to nepriznáva, pretože nás presviedčali celé tie dve hodinky, ako je to celé fajn, ako je to veľmi blízko optimálneho stavu,“ vyhlásil po skončení prieskumu predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Jozef Kollár (SaS).

Mikloš už koncom minulého týždňa informoval, že chce v pondelok na tlačovej konferencii oznámiť, aké rozhodnutia a kroky prijal v súvislosti so situáciou vo finančnej správe. Vyhlásil to v diskusnej relácii TA3 V politike.

„Viem, že problém existuje. Bol som v priebehu troch týždňov na štyroch daňových úradoch a dostával informácie, že je tam napätie a nespokojnosť,“ priznal. Šéf rezortu financií pritom poukázal na to, že dochádza k zásadnej reorganizácii, keď sa mení 102 daňových úradov na 9 a prechádza sa z jedného informačného systému na iný.

„Takéto obrovské organizačné zmeny a zmeny v informatizácii vždy vedú k istým, pomerne veľkým problémom pri nábehu. Pripúšťam, že tie problémy mohli byť menšie,“ uviedol Mikloš. Táto téma je však podľa neho spolitizovaná, keďže do parlamentných volieb zostávajú tri týždne.

Stav systému je vážny, priznal úrad

Vedenie finančnej správy priznáva, že súčasný stav daňového informačného systému je vážny. Poverený prezident finančného riaditeľstva SR Igor Krnáč však tvrdí, že o tom, že nie všetky časti systému sú funkčné, bol informovaný až v piatok. „Až dnes som bol fyzicky informovaný o tom, že určité časti systému nie sú dostatočne funkčné,“ vyhlásil na piatkovom brífingu Krnáč. Vedenie finančnej správy nastupuje podľa jeho slov do riešenia situácie až teraz a musí do niekoľkých hodín, resp. dní problémy vyriešiť. Šéf finančného riaditeľstva zároveň uviedol, že ak bude pretrvávať problémový stav na daňových úradoch aj naďalej a nepodarí sa mu ho zvládnuť, vyvodí osobnú zodpovednosť. Igor Krnáč na brífingu, v ktorom reagoval na piatkový poslanecký prieskum na daňovom úrade v Bratislave, uviedol, že súčasný stav spôsobilo aj zrýchlené tempo reformy daňovej a colnej správy. „Balík problémov, ktorý tu dnes máme, ako samotná naša konsolidácia systémov, ktoré dnes konsolidujeme, je v tom krátkom čase s výraznými problémami,“ povedal Krnáč.

Tento rok mal byť podľa jeho slov na to, aby finančná správa prestúpila zo starého informačného systému na úplne nový, ktorý mal byť nasadený od začiatku roka 2013. „Myslím si, že ten čas, ktorý sme mali, bol dostatočne krátky na to, aby sme sa s tým vysporiadali tak, ako je to prezentované povedzme politikmi, že tu mohli paralelne bežať dva systémy,“ dodal v piatok Krnáč. Zároveň uviedol, že mu neprináleží posudzovať celkovú zodpovednosť za súčasný stav. Ministerstvo financií však hovorí, že ide o nesprávnu interpretáciu reformy. „Harmonogram projektu Unitas bol daný dopredu a podopretý aj legislatívne,“ uviedol hovorca ministerstva financií Martin Jaroš.

Brífingu zástupcov vedenia finančnej správy sa zúčastnilo aj niekoľko zamestnancov daňového úradu v Bratislave. Po jeho skončení jedna z pracovníčok uviedla, že ak budú chcieť zamestnanci daňovej správy dobehnúť prácu, ktorú pre nefunkčnosť systémov nemohli urobiť, budú musieť pracovať „dvanásť hodín denne. "Prosíme len o to, aby nám spustili funkčný systém,“ zhrnula požiadavky zamestnancov pracovníčka daňovej správy.

107 debata chyba