Pre daňový chaos chce Smer Miklošovu hlavu a krízový tím

Strana Smer žiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby zbavil právomocí ministra financií Ivana Mikloša. Zároveň chce vytvorenie krízového tímu na riadenie daňovej správy. Uviedol to v sobotu šéf Smeru Robert Fico.

18.02.2012 14:53 , aktualizované: 15:13
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (163)

Strana zároveň požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá by mala riešiť krízovú situáciu na daňovom úrade. Daňový informačný systém je v katastrofálnom stave, skonštatoval už piatkový poslanecký prieskum, zložený z koaličných i opozičných poslancov.

Na mimoriadnu schôdzu chce Smer pripraviť návrh, ktorý by zabezpečil fungovanie daňovej správy v čase „vákua“ – to je podľa Fica obdobie do volieb a potom do vymenovania novej vlády. V tomto období by podľa Smeru mal fungovať krízový tím, ktorý by v uvedenom období zabezpečil funkčnosť finančnej správy. Smer má predstavu, že parlament prostredníctvom uznesení zaviaže vládu vytvoriť mechanizmus, ktorý by zabránil kolapsu daňových úradov, aby nová vládna garnitúra, ktorá príde po voľbách, mala istotu, že všetko funguje ako má.

„Daňové úrady sú momentálne v stave úplného chaosu,“ tvrdí exminister financií Ján Počiatek. Najhoršie je podľa Počiatka to, že nemajú funkčný daňový informačný systém. „Keby ste to videli na vlastné oči, videli by ste, že daňové úrady sú vrhnuté do doby kamennej,“ uviedol Počiatek. Systém, ktorý momentálne funguje, podľa neho nezaručuje žiadne kvalitné výsledky. „Neviete si predstaviť v akom chaose sú,“ uviedol. Pracovníci daňových úradov sa podľa Počiatka snažia ako môžu, robia manuálne tie veci, ktoré by mal zabezpečovať systém.

„Je absolútne nemysliteľné, aby daňový úrad takto fungoval iba jeden deň, pritom takto funguje celý mesiac,“ uviedol Počiatek. Podľa poslanca Roberta Kaliňáka daňové úrady potrebujú nútenú správu, aby sa dostali do stavu, ktorý neochromí slovenské hospodárstvo.

Daňové úrady sa už dlhší čas boria s nefunkčnosťou nového informačného systému. Piatkový poslanecký prieskum ukázal, že situácia s daňovým informačným systémom je ešte horšia, ako naznačovali pôvodné informácie. Šéf daniarov Igor Krnáč uviedol, že o tom nevedel, zistil to až v piatok. Minister financií Ivan Mikloš situáciu podľa hovorcu pozorne sleduje a je pripravený vyvodiť pesonálne dôsledky (viac v článku U daniarov vládne chaos, ich šéf o tom nevedel, Mikloš všetko sleduje).

163 debata chyba