U daniarov vládne chaos, ich šéf o tom nevedel, Mikloš všetko sleduje

Situácia s daňovým informačným systémom je ešte horšia, ako naznačovali pôvodné informácie, tvrdia poslanci. Šéf daniarov uviedol, že o tom nevedel, zistil to až v piatok. Minister financií situáciu pozorne sleduje a je pripravený vyvodiť pesonálne dôsledky.

17.02.2012 13:13 , aktualizované: 16:58
Počítač, problémy Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

Aktuálna situácia v daňovom informačnom systéme je podľa poslancov ešte horšia, ako naznačovali prvotné informácie. Informačný systém je podľa vyjadrení poslancov, ktorí sa v piatok zúčastnili viac ako dvojhodinového prieskumu na bratislavskom daňovom úrade, v havarijnom stave a vedenie Finančnej správy SR to podľa ich slov odmieta priznať.

„Situácia je naozaj havarijná, mňa osobne veľmi mrzí, že najvyššie vedenie Finančnej správy Slovenskej republiky si to nepriznáva, pretože nás presviedčali celé tie dve hodinky, ako je to celé fajn, ako je to veľmi blízko optimálneho stavu,“ vyhlásil po skončení prieskumu predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Jozef Kollár (SaS).

Poslanci výboru v rámci prieskumu navštívili aj konkrétne pracoviská daňového úradu, kde im pracovníci ukázali aj aktuálne postupy, ktoré pri práci využívajú. Podľa Jozefa Kollára sa dá na základe výsledkov prieskumu konštatovať, že nový informačný systém daňovej správy vôbec nefunguje . „Nikto z vrcholového vedenia nás ani nevedel ubezpečiť o tom, dokedy ešte ten manuálny režim spravovania slovenských daní potrvá,“ dodal Kollár. Poslanci finančného výboru si preto chcú počkať, ako bude vedenie finančnej správy postupovať v nasledujúcich dňoch a nevylučujú pritom ani ďalší prieskum. „Po 27. februári zvolám opätovne finančný výbor, a nie je vylúčené, že sa bude musieť poslanecký prieskum zopakovať,“ povedal v piatok Kollár.

Za havarijný označil aktuálny stav na daňových úradoch aj poslanec opozičného Smeru-SD Ján Počiatek. „Je najvyšší čas priznať si, že stav je havarijný a vytvoriť proces alebo procedúru, ako tento stav odstrániť,“ povedal. Predstavitelia finančnej správy, s ktorými poslanci na prieskume komunikovali, pritom podľa Počiatka odmietajú uznať závažnosť stavu a nenavrhujú ani žiadne riešenia.

Predseda výboru Jozef Kollár si však z prieskumu odniesol aj jednu pozitívnu informáciu. „Možno jedinou pozitívnou správou z dnešného prieskumu je konštatovanie samotného prezidenta finančnej správy Igora Krnáča, ktorý povedal, že má ešte niekoľko dní na to, aby sa sám rozhodol, či vyvodí voči sebe zodpovednosť,“ uviedol Kollár.

Na vykonaní poslaneckého prieskumu sa poslanci zhodli na štvrtkovom rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet. Podľa niektorých poslancov totiž informačný systém daňovej správy skolaboval. Ministerstvo financií však tvrdí, že len nepracuje optimálne a do konca februára bude plne funkčný. Rovnako sa poslanci vo štvrtok po viac ako dvojhodinovom rokovaní výboru jednohlasne zhodli na tom, že kontrolu dodržiavania zákona v rámci finančnej správy má vykonať Najvyšší kontrolný úrad SR a o okamžitú kontrolu požiadali aj vedúceho Úradu vlády SR.

Krnáč: O nefun­kčnosti systému som sa dozvedel v piatok

Vedenie finančnej správy nastupuje podľa slov povereného prezidenta Igora Krnáča do riešenia problémovej situácie na daňových úradoch až teraz a musí do niekoľkých hodín, resp. dní problémy vyriešiť.

Vedenie finančnej správy priznáva, že súčasný stav daňového informačného systému je vážny. Poverený prezident finančného riaditeľstva SR Igor Krnáč však tvrdí, že o tom, že nie všetky časti systému sú funkčné, bol informovaný až v piatok.

„Až dnes som bol fyzicky informovaný o tom, že určité časti systému nie sú dostatočne funkčné,“ vyhlásil na piatkovom brífingu Krnáč. Vedenie finančnej správy nastupuje podľa jeho slov do riešenia situácie až teraz a musí do niekoľkých hodín, resp. dní problémy vyriešiť. Šéf finančného riaditeľstva zároveň uviedol, že ak bude pretrvávať problémový stav na daňových úradoch aj naďalej a nepodarí sa mu ho zvládnuť, vyvodí osobnú zodpovednosť.

Igor Krnáč zároveň na brífingu, v ktorom reagoval na piatkový poslanecký prieskum na daňovom úrade v Bratislave, uviedol, že súčasný stav spôsobilo aj zrýchlené tempo reformy daňovej a colnej správy. „Balík problémov, ktorý tu dnes máme, ako samotná naša konsolidácia systémov, ktoré dnes konsolidujeme, je v tom krátkom čase s výraznými problémami,“ povedal Krnáč. Zároveň uviedol, že mu neprináleží posudzovať celkovú zodpovednosť za súčasný stav.

Brífingu zástupcov vedenia finančnej správy sa zúčastnilo aj niekoľko zamestnancov daňového úradu v Bratislave. Po jeho skončení jedna z pracovníčok uviedla, že ak budú chcieť zamestnanci daňovej správy dobehnúť prácu, ktorú pre nefunkčnosť systémov nemohli urobiť, budú musieť pracovať dvanásť hodín denne. „Prosíme len o to, aby nám spustili funkčný systém,“ zhrnula požiadavky zamestnancov pracovníčka daňovej správy.

Mikloš situáciu sleduje

Vývoj situácie vo finančnej správe pozorne sleduje podľa zverejneného stanoviska aj minister financií Ivan Mikloš. „Podľa informácií, ktoré dostáva, sa problémy priebežne odstraňujú a vznikli najmä pre chýbajúcu súčinnosť medzi dodávateľom IT a finančnou správou. Vzhľadom na blížiace sa voľby sa táto problematika silne politizuje, hoci to nie je prvý raz, čo vzťahy medzi doterajším dodávateľom IT a finančnou správou vyústili do nestability systémov. Minister však napriek politizácii témy vníma naliehavosť situácie a vydal príkaz, že v priebehu budúceho týždňa chce vidieť jasný pokrok pri rozbiehaní nového informačného systému,“ informoval hovorca rezortu Martin Jaroš. Dodal pritom, že Ivan Mikloš je „pripravený vyvodiť aj prípadné personálne dôsledky“.

44 debata chyba