Poslanci preskúmajú, prečo kolabuje daňová správa

Informačný systém daňovej správy podľa opozičných poslancov skolaboval. Ministerstvo financií však tvrdí, že len nepracuje optimálne a do konca februára bude plne funkčný.

16.02.2012 14:37
Práca, počítač, zamestnanie, internet Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Poslanci si aktuálny stav, ako aj dôvody súčasnej situácie preveria už tento piatok od deviatej hodiny ráno na poslaneckom prieskume na jednom z bratislavských daňových úradov. Rovnako sa poslanci vo štvrtok po viac ako dvojhodinovom rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet jednohlasne zhodli na tom, že kontrolu dodržiavania zákona v rámci finančnej správy má vykonať Najvyšší kontrolný úrad SR a o okamžitú kontrolu požiadali aj vedúceho Úradu vlády SR.

Ministerstvo financií vidí za súčasnými problémami informačného systému daňovej správy nesúčinnosť firmy Novitech, ktorá dodávala systém pre daňovú správu v minulosti a podľa rezortu si nesplnila povinnosti. Ministerstvo financií preto podľa štátneho tajomníka Vladimíra Tvarošku pripravuje na firmu žalobu. Právnymi prostriedkami sa chce podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa spoločnosti Jozefa Baluna brániť aj samotný Novitech. Štvrtkového rokovania finančného výboru sa zúčastnila aj jedna z pracovníčok daňovej správy Zuzana Nerušilová, podľa ktorej musia napríklad pracovníci na daňových úradoch spracovávať nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH) ručne. Daňová správa si pritom podľa jej slov neplní niektoré svoje povinnosti.

O problémoch na sekcií daní na Finančnom riaditeľstve SR, ktoré vzniklo začiatkom tohto roku zlúčením daňových a colných úradov, informovala tento týždeň v utorok strana SaS. Finančná správa sa podľa predstaviteľov strany nachádza v chaose a je blízko kolapsu. SaS kritizovala najmä to, že firmám nie sú vyplácané preplatky na dani z pridanej hodnoty a zároveň nedostávajú potrebné potvrdenia. Finančné riaditeľstvo SR však tieto tvrdenia odmietlo a považuje ich za súčasť politických hier s cieľom využiť súčasnú situáciu transformujúcej sa novovzniknutej finančnej správy. Aktuálne problémy podľa riaditeľstva súvisia s postupným zjednocovaním 102 starých samostatných informačných systémov do jedného od začiatku tohto roka.

„V súvislosti s prechodom na nové moduly informačných systémov nastal v niekoľkých prípadoch časový posun, ktorý v súčasnosti spôsobuje mierne oneskorenie vrátenia preplatkov DPH zo strany finančnej správy,“ uviedlo v stanovisku finančné riaditeľstvo. Problém s vyplácaním preplatkov na dani sa pritom má týkať menej ako jedného percenta firiem, ktoré majú pri vzniku preplatku zákonné právo požiadať o vrátenie finančných prostriedkov.

Ministerstvo financií SR podľa utorňajšieho stanoviska vidí za aktuálnou kampaňou namierenou proti Finančnému riaditeľstvu SR pôvodného dodávateľa informačných systémov pre daňovú správu, ktorý po aktuálnej transformácii finančnej správy prišiel o zákazky.

4 debata chyba