Samsung naleje do modernizácie závodu v Galante 90 miliónov eur

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia plánuje do modernizácie svojho závodu v Galante investovať 90 miliónov eur. Vďaka tejto modernizácii sa udrží 950 pracovných miest, uviedlo ministerstvo hospodárstva.

07.02.2012 15:14
Samsung LED TV Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Modernizáciu výroby nových modelov LED televízorov a prípravu na zavedenie nového typu 3D, SMART a OLED televízorov v galantskom závode by mala spoločnosť Samsung ukončiť do troch rokov.

Od štátu by mala firma na návrh rezortu hospodárstva dostať investičné stimuly vo výške 28 mil. eur. Investičnú pomoc poskytne štát len vo forme daňových úľav. Požadovaná investičná pomoc na jedno pracovné miesto bude predstavovať takmer 30 tisíc eur. „Z odborného posudku k investičnému zámeru, ktorý vypracovala agentúra SARIO vyplýva, že žiadateľ má predpoklad splniť všeobecné podmienky na poskytnutie investičnej pomoci podľa zákona o investičnej pomoci,“ uviedol rezort hospodárstva.

Po modernizácii by mala spoločnosť Samsung v galantskom závode ročne vyrobiť takmer deväť miliónov televíznych prijímačov a zhruba 200 tisíc televíznych monitorov. Zamestnanci by mali podľa údajov zverejnených ministerstvom hospodárstva zarábať v priemere 937 eur.

V jeseni minulého roka začali média špekulovať o odchode jednej z najväčších firiem pôsobiacich na Slovensku. Spoločnosť Samsung v novembri minulého roka vyvrátila tieto informácie. Kórejská firma však priznala nepriaznivú situáciu vo výrobe LCD obrazoviek. Slovenská republika v posledných piatich rokoch poskytla Samsungu pomoc celkovo vo výške viac ako 10 mil. eur.

Spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. pôsobí na Slovensku od roku 2002. Činnosť firmy je zameraná na výrobu LCD a LED televízorov, LCD monitorov, HDD a Blu-ray prehrávačov a satelitných prijímačov. Samsung v Galante zamestnáva takmer 3 tis. zamestnancov a výškou svojich tržieb sa radí k trom najväčším nefinančným podnikom Slovenska. Počas niekoľkých rokov sa galantský výrobný závod stal najväčším výrobným závodom spoločnosti Samsung v rámci Európy.

2 debata chyba