Skanska odmieta Ficove slová o tuneli Sitina

Stavebná spoločnosť Skanska sa ohradzuje proti podľa nej nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam predsedu Smeru Roberta Fica v spojitosti s jej účasťou pri výstavbe tunela Sitina na diaľnici D2 v Bratislave a cestného prepojenia Oravy s Kysucami.

24.01.2012 16:40
Tunel Sitina Foto: ,
Tunel Sitina
debata (3)

V oboch spomínaných prípadoch bola Skanska jedným z minoritných členov stavebného združenia. Dohodám o urovnaní sporov pri výstavbe Sitiny a cesty z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej podľa spoločnosti predchádzali štandardné zmluvné postupy vedené lídrom stavebného konzorcia, od objednávky, uznania prác, fakturácie až po odovzdanie diela. Skanska dôrazne odmieta i vykonštruované tvrdenia Fica o jej rôznych prepojeniach, napríklad na hlavného poradcu ministra dopravy Mariána Kolníka.

„Veľmi rád pánovi Ficovi osobne vysvetlím celú situáciu, aby mal relevantné informácie a nedostal sa viac do podobnej situácie, v ktorej by vyznel ako šíriteľ nepravdivých a zavádzajúcich informácií,“ uviedol v utorok v stanovisku pre agentúru SITA generálny riaditeľ skupiny Skanska na Slovensku a v Čechách Dan Ťok. Zdôraznil, že podnikateľskou kultúrou spoločnosti Skanska nie je „chodenie a pýtanie“.

Skanska je podľa Ťoka nielen lídrom medzi stavebnými spoločnosťami, ale je významným lídrom v presadzovaní transparentnosti a etického podnikania, a to nielen na papieri, ale i v reálnom pracovnom živote. „Nerozumiem rétorike pána Fica – a dúfam, že je to z len z jeho neznalosti skutočnej situácie a stavu, inak by sme jeho slová museli vnímať ako cielený atak na našu spoločnosť. Svojimi výrokmi nezakladajúcimi sa na pravde poškodzuje dobré meno našej spoločnosti, ktorá dlhodobo pôsobí na slovenskom stavebnom trhu, zamestnáva tu 1200 ľudí a platí tu dane,“ dodal Ťok.

V diskusnej relácii televízie TA3 V politike 22. januára Fico ako príklad predraženej výstavby diaľnic počas bývalej vlády Mikuláša Dzurindu uviedol tunel Sitina s viacerými dodatkami. Podľa jeho slov prišiel staviteľ v čase jeho vlády a chcel doplatiť 20 mil. eur, čo Ficova vláda odmietla, lebo práce boli podľa nej navyše a neobjednané. „Prišiel pán predseda Figeľ – 20 miliónov bez súdneho rozhodnutia okamžite vyplatil Skanskej,“ povedal Fico. Poukázal aj na cestu medzi Oravou a Kysucami, ktorá sa odovzdávala za Ficovej vlády. Po zmene vlád podľa Fica stavitelia prišli a pýtali 16 mil. eur. Slovenská správa ciest bez súdneho rozhodnutia doplatila 9,1 mil. eur. Podľa Fica je to typický obraz stavania diaľnic za Dzurindovej vlády, ktorý sa tiahne doteraz. Fico si myslí, že súčasná vláda neušetrí deklarovaných 700 miliónov eur na diaľniciach, lebo je to nereálne za dohodnuté ceny, alebo budú cesty tak nekvalitné, že po piatich rokoch ich bude treba modernizovať.

3 debata chyba