Starajte sa o svoje peniaze a sledujte správy

Darina Huttová sa venuje finančnému trhu dvadsať rokov. Od vzniku SR riadila desať rokov RM–systém Slovakia, skúšala maklérov, vedie odbornú konzultačnú, vzdelávaciu a mediačnú spoločnosť, je generálnou tajomníčkou Asociácie finančných poradcov a finančných sprostredkovateľov.

21.01.2012 18:20
Peniaze, euro, peňaženka Foto:
Peniaze, euro, peňaženka
debata

Ste v odbore už dlho, vzhľadom na vaše skúsenosti máme sa obávať ustavičných správ o ekonomickej kríze ?

Situácia je teraz pomerne negatívna, rozhodujúce osobnosti v rámci Európskej únie neprinášajú nové riešenia. Snaha vyriešiť situáciu je jednoznačne rozpačitá.

Začína sa spomínať aj hrozba rozpadu eurozóny, objavujú sa návrhy na návrat ku korune. Čo by znamenal zánik eura?

Rozpad spoločnej európskej meny by mal také tragické následky aj pre bežného občana, že radšej si to ani neželajme a dúfajme, že nejaké riešenia sa nájdu. Moja mama si pamätá zmenu z 50. rokov, keď peniaze z večera do rána absolútne stratili hodnotu.

Priniesol by koniec eura podobnú devalváciu?

Prepočet by sa robil na základe výkonnosti ekonomiky tak, ako keď sme euro prijímali. Určite by bol rozdiel medzi tým, za čo sme euro nadobudli a ako by sa nastavil kurz teraz. Preto je rozumné mať peniaze v komoditách, ktoré sú konzervatívnejšie a istejšie pre budúcnosť. Najistejšia je pôda.

Je dobré sa v tomto čase poistiť?

Nepochybne, životné poistky sú pre bežného občana dôležité pri zabezpečení rodiny pri ťažkom úraze, alebo nedajbože smrti. Dnes, keď sa pozrieme, koľko máme šoférov a akú máme nehodovosť, tak životné poistenie považujem u bežného človeka za nevyhnutné.

Dá sa povedať, aké komodity zdražejú? Už teraz vidíme, že ide hore nafta, benzín…

Aby sme nevystrašili občanov, globálne sa to povedať nedá. Ale so zdražovaním energií evidentne počítať treba, naznačuje to už vývoj tento rok. Ale samozrejme to nemôže ísť do nekonečna, lebo nám zdražovanie alebo rast inflácie nekopírujú rast miezd.

Zasiahnuť do cien však môže aj vývoj vo svete, napríklad stúpajúce napätie okolo Iránu..

To sú úplne dramatické veci a také správy, že Venezuela oznámi vlastníctvo jadrových zbraní, alebo sa dokáže, že Irán chce viesť aktívnu jadrovú politiku – to sú veci, ktoré tak, ako všetky militantné záležitosti, majú negatívny vplyv na ekonomiku.

Takže by sme mali sledovať dianie nielen v našom bezprostrednom o­kolí?

Treba sa starať úplne o všetko vo svojom živote, chce to väčšiu angažovanosť na tom, ako chceme svoj život zabezpečiť, mať nejaký plán. Ale najmä by sme mali stabilizovať svoje financie. Je nevyhnutné starať sa o to, aby sme mali pravidelný príjem a odolávať enormnému tlaku komerčných spoločností na tovar za úvery, splátkové predaje. Opatrnosť a citlivé vnímanie ponúk by som odporúčala úplne každému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba