Megaupload vinia z megakrádeží, hackeri prichystali odvetu

Server megaupload.com, ktorý zavreli americké úrady, vraj spôsobil majiteľom práv škodu pol miliardy dolárov. Tisíce hackerov reagovalo útokom na vládne servery a sídla hudobných či filmových spoločností.

20.01.2012 21:13
Kim Schmitz Foto:
Zakladateľ megaupload.com Kim Schmitz
debata (10)

Megaupload.com bol jedným z najznámejšícih úložisk dát, v ktorom sa nachádzal aj copyrightovaný materiál. Úrady zatkli aj viacero osôb, vrátane zakladateľa služby Kima Schmitza. Pátrajú aj po Slovákovi Júliusovi B., ktorý vlastnil malý podiel v spoločnosti.

Hackerské združenia Anonymous vo štvrtok večer napadlo stránky amerického ministerstva spravodlivosti, Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) i hudobných a filmových spoločností. Podľa hackerov to boli ich doteraz najväčšie útoky a boli odvetou za rozhodnutie amerických úradov uzavrieť jeden z najväčších svetových serverov pre zdieľanie súborov megaupload.com. Jeho vedenie americké úrady obvinili z porušovania zákonov o ochrane duševného vlastníctva.

Hovorca ministerstva spravodlivosti útok potvrdil. Prevádzku stránok ministerstva, rovnako ako FBI, sa v piatok podarilo obnoviť. Združenie Anonymous útočilo proti asi desiatim ďalším webom vrátane stránok filmových a hudobných spoločností Motion Picture Association a Universal Music.

Hackeri oznámili, že akcia bola ich doteraz najväčším útokom, do ktorého sa zapojilo 5635 ľudí. Využili na to programy, ktoré zintenzívňujú prevádzku na napadnutých serveroch, tým ich preťažia a stránky tak zneprístupnia. Hackeri pri takomto útoku nezískavajú z napadnutej spoločnosti žiadne informácie, ide im len o znefunkčnenie serveru.

Zablokovaný server megaupload.com podľa amerických vyšetrovateľov zdieľaním filmov a ďalšieho chráneného obsahu spôsobil majiteľom práv škodu pol miliardy dolárov. Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že začalo trestné stíhanie voči zakladateľovi služby Kimovi Schmitzovi, ktorý vystupuje pod menom Kim dotcom, a niekoľkým členom firmy. Schmitz a traja jeho spolupracovníci, dvaja Nemci a Holanďan, boli už zadržaní v Aucklande na Novom Zélande, po ďalších troch sa pátra. Ide o 35-ročného grafického dizajnéra zo Slovenska Júliusa B., ďalej jedného Nemca a jedného Estónca.

Organizácia Electronic Frontier Foundation, ktorá združuje aktivistov za slobodu slova na internete, postup amerických úradov kritizovala. „Tento spôsob uplatňovania medzinárodných právnych procedúr pri kontrole internetu vytvára nebezpečný precedens. Keď môžu Spojené štáty nechať zatknúť nemeckého občana na Novom Zélande kvôli porušeniu autorských práv (v USA), čo príde ďalej?“ uviedla.

Odborníci zaraďujú megaupload.com medzi pätnásť najnavštevova­nejších serverov na svete.

Podľa žalobcov si zakladateľ firmy Schmitz, ktorý je nemeckého pôvodu a je občanom Nemecka a Fínska, len v roku 2010 nezákonne zarobil 42 miliónov dolárov. Novozélandská polícia pri razii v jeho dome, v obydliach jeho spoločníkov a v úrade zabavila milióny dolárov v hotovosti, luxusné autá v hodnote ďalších asi päť miliónov dolárov a tiež zbrane. Zároveň zablokovala na účtoch či v aktívach zadržaných ďalších osem miliónov dolárov.

So zadržanými, ktorí strávia víkend vo väzbe, začala novozélandská justícia konanie o vydaní do Spojených štátov. V pondelok by mali znovu stáť pred súdom.

K akcii americkej justície došlo len niekoľko hodín po tom, čo znalostný server Wikipedia odpojil na 24 hodín zo siete svoje služby na protest proti zákonom chystaným v USA proti internetovému pirátstvu. Navrhované právne predpisy podľa Wikipédie a ďalších internetových firiem ohrozujú slobodu na internete.

10 debata chyba