Za obchody typu predaj dreva padali hlavy

Pre obchody za podobných okolností tým, ktoré nedávno uzatvorili štátne Lesy, v minulosti úradníci či manažéri odchádzali z postov.

20.01.2012 07:11
Zsolt Simon Foto:
Zsolt Simon nemieni odstúpiť pre predaj dreva zo štátnych Lesov SR bez verejnej súťaže firme vedenej jeho známym.
debata (5)

Pre škandál zmlúv bez verejnej súťaže na sprostredkovanú dodávku dreva firme Rettenmeier Tatra Timber vedenú Karlom Vinšom, dlhoročným známym ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most), pozíciu zatiaľ nikto neopustil. Odberateľ získal obrovský kontrakt v objeme 560–tisíc kubíkov počas najbližších štyroch rokov.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že Simon by mal odstúpiť aj napriek tomu, že do predčasných parlamentných volieb zostáva už iba pár týždňov. „Vládne strany deklarovali, že sa na Slovensku bude pestovať nová politická kultúra. Ak sa má toto tvrdenie dodržať, ak bola zmluva uzavretá bez verejného výberového konania a ak drevo bolo určené pre firmu na čele so známym pána Simona, je to dôvod na odchod z ministerskej stoličky,“ podčiarkuje Koziak. Iní drevári, ktorí sú tlačení k prepúšťaniu, ostali pri biznise bokom.

Zsolt Simon však o odstúpení hovoriť nechce. „Firma, ktorú vedie pán Vinš, je dlhodobým odberateľom drevnej hmoty od štátnych Lesov. Zmluvy riešili záchranu pracovných miest v Liptove. Položená otázka je tendenčná,“ odpovedal minister pôdohospodárstva na otázku, či vyvodí politickú zodpovednosť.

Podobne reagovala počas svojho pôsobenia napríklad aj, teraz už bývalá šéfka Správy štátnych hmotných rezerv, Eva Hrinková, dosadená SDKÚ. Na jeseň čelila tlaku na položenie funkcie, pretože rezervy predali platinové sitká členovi rovnakej strany. Vláda Ivety Radičovej však po vykonaní kontroly priamo v úrade Hrinkovú odvolala.

Ani Miroslav Mikulčík na jar minulého roku nechcel odísť z kresla šéfa Daňového riaditeľstva, keď vypukol škandál prenájmu budovy košickému daňovému úradu. Kauzu vyvolalo zverejnenie informácie, že priestory úradu za zhruba 6,6 milióna eur prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ v Nitre. Pre kauzu, ktorá rozhádala premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ) a ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), Mikulčík nakoniec funkciu opustil. Naposledy hlasovala Radičová za odvolanie šéfk y Fondu národného majetku už pri podozreniach uvedených v spise Gorila.

Ako sa premiérka postaví ku kauze s drevom v rezorte Simona, nie je zatiaľ jasné. Pre zaneprázdnenosť včera na otázky Pravdy neodpovedala.

Za minulej vlády muselo z postov odísť viacero ministrov. Napríklad pri nástenkovom tendri rezort výstavby, ktorý patril SNS, dal zákazku firme, v ktorej pôsobil známy predsedu SNS Jána Slotu.

5 debata chyba