Štátu sa opäť nepodarilo vytiahnuť dividendy zo Slovak Telekomu

Seriál valných zhromaždení spoločnosti Slovak Telekom s neúspešným pokusom zástupcov štátu o presadenie výplaty mimoriadnej dividendy pokračuje.

19.01.2012 18:51
Peniaze, mince, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Majoritný akcionár spoločnosti, nemecký Deutsche Telekom, totiž vo štvrtok opäť nepodporil návrh vyplatiť nerozdelený zisk a odviesť tak štátu podiel z mimoriadnej dividendy v plnej výške 258 mil. eur.

Ministerstvo hospodárstva SR, ako jeden z akcionárov Slovak Telekomu, považuje tento záver za neodôvodnený. „Deutsche Telekom pristupuje k spoločnosti Slovak Telekom inak ako k ostatným svojim podielom v iných krajinách. Slovak Telekom má vynikajúce hospodárske výsledky, nulové zadlženie a dostatok cashových zdrojov na okamžitú výplatu dividend pre vládu SR, a preto je rozhodnutie Deutsche Telekom úplne nepochopiteľné,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu hospodárstva. Splnomocnený zástupca ministerstva v mene Slovenskej republiky preto podal protest proti tomuto rozhodnutiu s požiadavkou jeho zahrnutia do zápisnice zo štvrtkového mimoriadneho valného zhromaždenia.

Deutsche Telekom však v reakcii na stanovisko rezortu hospodárstva uviedol, že nezmení svoj negatívny postoj k vyplateniu mimoriadneho odvodu štátu. „Deutsche Telekom za súčasných podmienok nezmení svoj názor na vyplatenie mimoriadnej dividendy, ako to požaduje slovenská vláda a Fond národného majetku,“ uviedla pre agentúru SITA Sylvia Braunle z korporátnej komunikácie Deutsche Telekom. Spoločnosť je podľa nej presvedčená, že odvod z júla minulého roku vo výške 130 mil. eur je dostačujúci vzhľadom na hospodársku situáciu

podniku. „Stále sme však otvorení diskusii so slovenskou vládou a Fondom národného majetku o čo najlepšom využití prostriedkov Slovak Telekomu v budúcnosti,“ dodala Braunle.

Ministerstvo hospodárstva SR pritom ešte v novembri minulého roku avizovalo snahu dohodnúť sa s Deutsche Telekomom na schválení dividendovej politiky, ktorá by jasne zadefinovala, ako sa má s dividendami nakladať. V tom čase totiž nemecký akcionár Slovak Telekomu už tretíkrát v rade na mimoriadnom valnom zhromaždení odmietol vyplatiť štátu podiel z dividend v celkovej výške 258 mil. eur. Napriek tomuto úmyslu tak štát zatiaľ s Deutsche Telekomom spoločnú reč nenašiel.

Slovensko sa domáha vyplatenia dividend v plnej výške od apríla minulého roku, kedy na riadnom valnom zhromaždení spoločnosti Slovak Telekom majoritný akcionár Deutsche Telekom neodsúhlasil návrh na ich vyplatenie vo výške 258 mil. eur. Fond národného majetku následne v júli minulého roku zvolal mimoriadne valné zhromaždenie, kde nemecký akcionár súhlasil s vyplatením dividend avšak iba vo výške 130 mil. eur a Slovensko tak získalo prostriedky v objeme 63,7 mil. eur. Štát však naďalej žiadal aj vyplatenie mimoriadnej dividendy z nerozdeleného zisku z uplynulých rokov, ktoré by mu priniesli ďalších 63 mil. eur. Deutsche Telekom to ale na ďalších dvoch mimoriadnych valných zhromaždeniach v septembri a novembri minulého roka opakovane odmietol.

9 debata chyba