Žrebovanie lotérie Tiposu je predražené

Nad televíznym vysielaním žrebovania lotérií štátneho Tiposu pod taktovkou Miloša Ronca z SDKÚ visí viacero pochybností o hospodárnosti tendra.

16.01.2012 12:00
debata (6)

Jedna z firiem v súťaži totiž ponúkla oveľa nižšiu cenu, ako výherca súťaže. Výherná IX Production podľa zmluvy, ktorú má denník Pravda k dispozícii, získa za výrobu a zabezpečenie vysielania zhruba 2,4 milióna eur za rok a ponuka konkurenčnej spoločnosti bola nižšia.

„V súťaži sme ponúkali tieto služby za 974–tisíc eur,“ hovorí Ladislav Slaninka, spolumajiteľ firmy Omega Plus, ktorá výrobu a vysielanie žrebovania zabezpečovala do konca minulého roka. Nižšiu cenu zdôvodnil tým, že nemusí nakupovať nové zariadenia. Len samotná výroba záznamu bez vysielania vyjde v IX Production 992–tisíc eur a Omega Plus za to ponúkala 901–tisíc eur.

Nepodpísanie zmluvy s lacnejšou spoločnosťou zdôvodňuje štátna lotériová spoločnosť tým, že firmu vyradila zo súťaže. „Navrhovateľ predložil neplatné doklady a súťažný návrh obsahoval obmedzenia alebo výhrady, ktoré boli v rozpore s požiadavkami a podmienkami uvedenými Tiposom v týchto podmienkach súťaže,“ konkretizuje generálny riaditeľ Tiposu cez hovorcu Rastislava Čépeho.

Neúspešná firma však tvrdí, že vyradenie zo súťaže nebolo férové. „Tipos tvrdil, že nás zo súťaže vyradil, lebo sme nemali akceptačný list vysielateľa podpísaný štatutárkou RTVS Miloslavou Zemkovou, ale programovým riaditeľom Andrejom Miklánkom, pričom v súťažných podmienkach požiadavka na podpis štatutárky nebola,“ podčiarkuje Slaninka a dodáva, že „obmedzenia alebo výhrady“ jeho firmy spočívali v tom, že Tipos upozornila na nevykonateľnosť zmluvy v niektorých bodoch.

Tipos totiž podľa Slaninku žiadal napríklad, aby sa výherca v zmluve vzdal práva na súdnu ochranu tým, že sa zaviaže nespustiť žiadny súdny spor s vysielateľom. Toto právo je spomenuté priamo v článku 46 slovenskej ústavy. „Každý sa môže domáhať zákonom ustanoveným postupom svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a v prípadoch ustanovených zákonom na inom orgáne Slovenskej republiky,“ píše sa v ústave. V úvode ústavy je tiež stanovené, že „základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné“.

Predražené vysielanie žrebovania i výsledkov Tiposu oberie štátnu kasu o časť príjmov. Národná lotériová spoločnosť je totiž stopercentne vlastnená štátom a väčšia cena za služby tak zníži zisk, ktorý by štát mohol získať. Klesnú však príjmy verejnoprávnej RTVS, keďže žrebovanie začala po Novom roku vysielať jedna zo súkromných televízií. „Mesačné platby za vysielanie žrebovania a výsledkov boli vlani vo výške 6 373 eur vrátane DPH,“ spresňuje hovorca RTVS Richard Šümeghy. Ročne tak verejnoprávna inštitúcia príde o takmer 76,5 tisíca eur.

Tipos však tvrdí, že na prechode vysielania do súkromnej televízie zarobí, pretože záznam zo žrebovania bude vidieť viac ľudí. „Vedenie TIPOSu po vyhodnotení uvítalo, že IX Production zabezpečí vysielanie záznamov a informácií zo žrebovania v programe televízie Markíza, ktorá je lídrom na televíznom trhu, a televízie Doma,“ podotýka Čépe. Či sa tieto očakávania naplnia, bude známe až po skončení prvého štvrťroka tohto roka.

Šéfka IX Production súťaž hodnotí ako férovú a odmieta akékoľvek prepojenia na štátny Tipos. „Súťaž bola absolútne čistá,“ vraví Zora Moravská. Moravská je sestrou herečky Slávky Halčákovej, bývalej priateľky Jozefa „Jopa“ Poláčka. Práve Poláček s Tiposom v rokoch 2007 až 2010 podpísal zmluvy o poskytnutí státisícov eur na koncerty Depeche Mode, Backstreet boys, Kevina Costnera či Desmodu. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) zmluvy označil za nevýhodné. „Slovenskí umelci môžu len snívať, ako Tipos pod vedením sociálnodemokra­tickej vlády rozdával peniaze,“ povedal Mikloš v októbri 2010.

Tipos počas svojej histórie čelil viacerým škandálom. Nedávno denník Pravda informoval napríklad o protekčnom poskytnutí sponzorských 5 000 eur motoristom z Tipos Drift Teamu, ktorým šéfuje zamestnanec Tiposu Igor Chalka. Zmluvu podpísal šéf Tiposu na jar minulého roka. Na základe zverejnených informácií firma začala kontrolovať prepojenosť sponzorovaných subjektov so zamestnancami spoločnosti. Kontrolu hospodárenia firmy avizovalo aj ministerstvo financií.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba