Tipos protekčne sponzoroval pretekárov

Štátna lotériová spoločnosť Tipos sponzorovala združenie automobilových pretekárov, ktorého šéfom je zamestnanec Tiposu Igor Chalka. Ten sa podľa zistení Pravdy na zabezpečení sponzorstva vo výške 5-tisíc eur podieľal.

27.12.2011 20:00 , aktualizované: 28.12.2011 12:00
debata (3)

Tipos patrí pod rezort financií ministra Ivana Mikloša (SDKÚ), ktorý len vlani kritizoval minulú vládu za protekčné sponzorstvá Tiposu pre vybrané spriaznené skupiny.

Chalka je nielen zamestnancom Tiposu, ale aj šéfuje Tipos Drift Teamu, ktorý preteká v jazde riadeným šmykom. Skutočnosť, že sponzorststvo pre tím ponúkol samotný Chalka potvrdil šéf Asociácie slovenských drifterov Robert Emila. „Igor prišiel za nami, že je takáto možnosť, že Tipos by chcel odprezentovať svoju značku. Boli sme na rokovaní, prišiel návrh na takúto sumu a podpísali sme zmluvu v ktorej je stanovené, čo za to Tipos dostane,“ vraví Emila.

Denník Pravda chcel poskytnúť Chalkovi priestor na vyjadrenie, súkromnú ani pracovnú linku však nedvíhal. Na internete sa však Chalka vyjadril, že zohnať sponzora pre pretekárov je ťažké. Portál topspeed.sk zverejnil Chalkove slová, v ktorých manažér drifterského tímu tvrdil, že „chodil po mnohých stetnutiach, ktoré nie vždy vyšli priaznivo, pretože nájsť sponzora nie je také ľahké“.

Šéf Tiposu Miloš Ronec, dosadený SDKÚ, ktorý zmluvu s občianskym združením podpísal, prostredníctvom hovorcu Rastislava Čépeho poskytnutie peňazí zdôvodňuje záujmom firmy o zviditeľňovanie svojho mena. „Tipos podporuje aj športy, ktoré sú u nás netradičné, ale sú divácky atraktívne. Značka sa práve vďaka atraktivite takýchto športov môže zviditeľňovať a udržiavať si tak stabilitu medzi svojimi fanúšikmi a hráčmi,“ vraví Čépe. Ronec bol na kandidátke SDKÚ v parlamentných voľbách v roku 2006 i vo voľbách do Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Podľa informácií od šéfa asociácie drifterov sa na podujatiach, kde bol aj Tipos Drift Team, zúčastnilo zhruba tridsať– až štyridsaťtisíc ľudí. „Bol to napríklad Carat Tuning Party 2011 na konci júna, ktorý sa konal na piešťanskom letisku,“ dodáva Robert Emila.

Protekčné sponzorovanie pretekárov nie je prvou kauzou národnej lotériovej spoločnosti. Napríklad Roncov predchodca v šéfovskom kresle Stanislav Žiačik, ktorý sa do funkcie dostal ako nominant ministra financií Mikloša, musel z firmy odísť už po pár týždňoch vo funkcii. Odísť sa rozhodol po kritike za pridelenie zákazky v hodnote takmer 150–tisíc eur PR agentúre, ktorú kedysi spoluvlastnil. Keď Tipos za minulej vlády sponzoroval hokejový Slovan či koncerty českých kapiel, minister Mikloš kritizoval minulú vládnu garnitúru.

„V rokoch 2006 až 2010 bol tento podnik doslova vyciciavaný, keď bolo zvýhodňovaných pár firiem, ktoré neustále dostávali zákazky,“ tvrdil Mikloš vlani v júli. Exminister financií Ján Počiatek (Smer) oponoval dobrými hospodárskymi výsledkami firmy.

Pre kauzy Tiposu ešte v roku 2008 vyvolala opozícia tlak na odvolanie ministra financií Jána Počiatka (Smer).Dôvodom bola kauza Lemikon s vyplatením odškodného od Tiposu cyperskej firme ešte pred rozhodnutím súdu. Predstavitelia KDH, SDKÚ i SMK vtedy v parlamente iniciovali hlasovanie o dôvere, neboli však úspešní.

Štátna lotériová spoločnosť bola tiež v roku 2002 klientom Tempestu, jednej z firiem zo skupiny Datalan, v ktorej Ronec pôsobil ako vrcholový manažér. Tempestu nedávno Bratislavská teplárenská spoločnosť ovládaná nominantmi SDKÚ bez verejného výberového konania odklepla viac ako polmiliónovú zákazku na dodávku viacerých služieb v oblasti výpočtovej techniky.

Datalan figuroval aj v škandále s predajom notebookov v rezorte ministerstva školstva pod taktovkou Eugena Jurzycu (SDKÚ). Rozpočtová organizácia ministerstva školstva, Metodicko–pedagogické centrum, totiž na jeseň prostredníctvom elektronickej aukcie nakúpila notebooky za podozrivo vysokú cenu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba