Belgickí farmári si otvárajú obchody, aby prežili

Predaj z farmy, o ktorý sa v posledných rokoch pokúšajú slovenskí ministri pôdohospodárstva a poniektorí farmári, má obdobu aj v Belgicku.

14.12.2011 06:07
Luc Hellinckx Foto:
Belgický farmár Luc Hellinckx ponúka zákazníkom osviežujúcu a zdravú šťavu zo zmesi červenej repy a jablka. Za päť litrov tohto elixíru si pýta deväť eur.
debata (2)

Farmári ho začali praktizovať vo chvíli, keď zistili, že všetku smotanu z predaja ovocia či zeleniny zlížu obchodníci zo supermarketov. Luc Hellinckx si povedal dosť a otvoril si vlastný obchod s ovocím a zeleninou.

Hellinckxova farma je necelú hodinku jazdy autom z centra Bruselu. Z diaľnice odbočí cesta na rovinatý vidiek a okresnú cestu onedlho vystrieda uzučká asfaltka, ktorá sa vinie medzi poľami a úhľadnými fl ámskymi dedinami. Prímestské obce spája intenzívna zástavba rodinných domov, ktoré rýchlo ujedajú, podobne ako pri Bratislave, z úrodnej pôdy.

Farmári nemajú dosť peňazí, aby zväčšovali farmy. Hektár poľnohospodárskej pôdy stojí pre Slováka nepredstaviteľných 40– až 50–tisíc eur. Aj prenájom vysoko presahuje slovenské zvyklosti. Luc vlastní desať hektárov vlastnej pôdy a 40 hektárov si prenajíma – hektár za 1 000 až 1 200 eur. Na porovnanie – slovenskí poľnohospodári platia desatinu z tejto sumy.

Najlepšia zelenina v meste, týmto sebavedomým pútačom víta zákazníkov Luc Hellinckx. Má naozaj najlepšiu zeleninu? Veď v Bruseli sa predáva krásne naaranžovaná zelenina a ovocie v každom supermarkete.

Luc má však jednu výhodu: jeho zelenina je čerstvá. Hneď oproti obchodu je veľké, v decembri už síce pusté pole, ale neďaleká kapustnica je plná veľký zelených hláv. „Som lepší ako obchod, pretože predávam čerstvé produkty,“ chváli sa farmár.

Hellinckxov sortiment sa ponukou vyrovnáva veľkým obchodom so zeleninou a ovocím. Farmár je členom odbytového družstva a to, čo sám nedopestuje, odoberá od iných farmárov. „Zúžil som pestovanie zeleniny na niekoľko druhov. Nedá sa všetko robiť efektívne a v dostatočne vysokej kvalite,“ vysvetľuje Luck.

Pestuje napríklad len zemiaky, zeler, reďkvičku, cibuľu, mrkvu, petržlen. Traktory, sejačky, vyorávače, veľkokapacitné vozy má zväčša nové či zánovné.

Napriek tomu, že stále pripomína, ako ťažko sa dnes hospodári, vidno, že keď sa farmár obracia a premýšľa, farma dokáže štvorčlennú rodinu slušne uživiť. Svedčí o tom aj slušné vozidlo pred domom.

Luc Hellinckx nezabudne pripomenúť, že od rána je v jednom kole. Len čo vstane, ide ráno do skladov farmárskeho odbytového družstva a vyberá pre svoj obchod ovocie a zeleninu, ktorú sám nepestuje.

Keď sa vráti domov, chystá spolu s manželkou a dvoma dcérami akciové balíčky pre zákazníkov. Nejde o akciu, akú robia reťazce, lákajúce ľudí raz na ten čo onen zlacnený druh zeleniny. Lucov desaťeurový balíček obsahuje to, čo skonzumuje rodina cez víkend: kilo jabĺk, hrušiek, mandarínok, tri banány, k tomu zemiaky, koreňová zelenina, zeler, reďkovka. Do farmárovho obchodu chodia ľudia z okruhu až 50 kilometrov. Vždy je tu čosi nové, čím ich farmár prekvapí.

Teraz napríklad ponúka čerstvú vákuovo balenú šťavu z červenej repy a jabĺk.

„Pomáha najmä mužom v zrelom veku,“ šibalsky podotkne Luc Hellinckx. Kolegovia, ktorí kriticky skúmajú Hellinckxov obchod, nachádzajú zopár vecí, ktoré by mu na Slovensku neprešli. V chladiacom pulte má škatule mlieka spolu s ovocnými šťavami.

Lenže Luc Hellinckx je predovšetkým farmár až potom obchodník. Nuž a ľudia k nemu chodia práve preto, že ponúka čerstvý kvalitný tovar. Napokon nie je ani najhorší obchodník, veď na pulte v predvianočnom čase má aj čerešne z Čile kilogram po 16 eur. Na globálnu konkurenciu nadáva, ale keď si môže vypomôcť jej produkciou, šikovne po nej siahne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba