Kažimír: Rozpočet je premrhanou šancou

V budúcom roku sa podľa podpredsedu Smeru Petra Kažimíra bude dať robiť len málo. V prípade recesie si však vie predstaviť napríklad krízový odvod pre firmy. Problémom však je najmä premrhanie šance pripraviť sa na recesiu už pri tvarovaní rozpočtu.

09.12.2011 07:48
Peter Kažimír Foto:
Podpredseda Smeru Peter Kažimír
debata

Bude možné ešte v priebehu roka prijímať opatrenia, ktoré by znížili deficit?

Jedným z dôvodov, prečo sme nehlasovali za tento rozpočet, bolo, že pri takto nastavených výdavkoch bude deficit vyšší ako 4,6 percenta. Podľa našich prepočtov, ak by bol rast nulový, dosiahol by deficit šesť percent. Akákoľvek vláda, ktorá vzíde z volieb, bude pre alibizmus ministra financií vystavená enormnému tlaku na rýchle prijímanie konsolidačných opatrení. Zviazali nám ruky tým, že odmietajú diskutovať o priamych daniach. Do priamych daní sa už v priebehu roka nedá zasiahnuť, lebo by šlo o zjavnú retroaktivitu. V mimoriadnej situácii si viem predstaviť mimoriadny odvod zo zisku.

Bude musieť nová vláda dvíhať dane?

V prvom rade je potrebné zvýšiť solidaritu. Až potom sa môžeme pozerať na spotrebné dane. Daň z pridanej hodnoty je pre nás trinásta komnata, s jej zvyšovaním by sme sa vedeli len ťažko zžiť. Dvíhanie DPH volám fiškálny fast food, pretože keď sa štát potrebuje rýchlo najesť, dvihne práve túto daň.

Ak najväčšie ekonomiky spadnú do recesie, dokáže vláda zmierniť jej dosahy na Slovensko?

Tento rozpočet je premárnenou šancou, lebo zásadné opatrenia na zníženie jej dosahov sa dajú robiť pri príprave rozpočtu. Balík opatrení už pri schválenom rozpočte je oveľa menší. Môžeme sa preto modliť, aby závery tohtotýždňového summitu zlepšili situáciu a pozíciu na finančných trhoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba