Štát by si mohol na svoj chod požičiavať od občanov, tvrdí Fronc

Štát by si mohol na svoj chod požičiavať aj od vlastných občanov. Vyhol by sa tak možným problémom s požičiavaním si na finančných trhoch, ktoré sa už objavili pri posledných dvoch snahách krajiny predať dlhopisy a môžu sa budúci rok zopakovať. Myslí si to exminister školstva a poslanec KDH Martin Fronc.

07.12.2011 10:32
Martin Fronc Foto:
Martin Fronc, poslanec KDH.
debata (32)

Podľa neho majú ľudia dostatok úspor, aby mohli takto investovať. Navyše je presvedčený, že by to pre nich bolo minimálne rovnako, ak nie viac výhodné ako sporenie v bankách.

„Prečo by štát nemohol vypísať dlhopisy pre obyčajných slovenských sporiteľov v nominálnej hodnote 1000, 3000, 5000 eur? Ich úročenie by bolo pre ľudí lepšie ako ich úročenie v bankách,“ poznamenal v rozprave k návrhu zákona o štátnom rozpočte. Podobne postupovala nedávno napríklad Česká republika.

Zároveň pripustil, že štát by si síce takto nemohol požičať toľko peňazí ako na finančných trhoch, no určite by to preň nebolo také nevýhodné ako pôžičky za príliš vysoké úroky. „Nebolo by dobré, keby sme mali dlhopisy za takú cenu, ako keď si požičiavala Mečiarova vláda na stavbu diaľnic, 17 a viac percent. To bolo čisté úžerníctvo,“ vyhlásil.

Kresťanský demokrat sa tiež prihovoril za prijatie predloženého návrhu štátneho rozpočtu z dielne ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), čo je podľa neho lepšie ako rozpočtové provizórium. „Slovensko potrebuje schváliť rozpočet, aby to bol aspoň aký taký signál o našej stabilite a dôveryhodnosti,“ argumentoval Fronc.

Kritikou rozpočtu začal druhý deň diskusie o zákone roka

Kritikou návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok začal druhý rokovací deň Národnej rady (NR) SR o zákone roka. „Na kvalite tohto rozpočtu sa samozrejme podpísal fakt, že ho zostavovala vláda, ktorú spájala túžba po moci a nie jasný program rozvoja Slovenska,“ vyhlásil vo svojom vystúpení poslanec Smeru Dušan Bublavý.

Súčasnej vláde vytkol zvyšovanie zadlženosti Slovenska, pokles reálnych miezd a stále vysokú nezamestnanosť. Za jeden z najväčších nedostatkov rozpočtu označil nedostatočné financovanie samospráv. „Obce si museli na prenesené kompetencie v mnohých prípadoch požičať a teraz zápasia o svoju existenciu,“ upozornil opozičný zákonodarca.

Poslanci začali o štátnom rozpočte diskutovať v utorok (6.12.) ráno. V rozprave v prvý deň stihlo vystúpiť všetkých 14 písomne prihlásených poslancov. V závere dňa sa však do rozpravy prihlásilo ústne ďalších 33 zákonodarcov, väčšina z nich z opozičného Smeru.

Doteraz vystúpili v diskusii zástupcovia všetkých parlamentných strán, väčšina z nich však bola zo Smeru. Tí podrobujú návrh kritike pre údajnú nereálnosť a nezohľadnenie hospodárskej krízy. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) obhajoval predložený materiál ako jediný kompromis, ktorý sa dal krátko pred predčasnými parlamentnými voľbami dosiahnuť.

32 debata chyba