ČSA nebudú lietať z Bratislavy, pozastavili aj Poprad a Žilinu

České aerolínie popri zrušení pravidelných liniek z Bratislavy do Amsterdamu, Paríža a Larnaky prestanú lietať z Prahy aj do Popradu a Žiliny. Linka ČSA z Prahy do Košíc pokračuje podľa platného zimného letového poriadku.

06.12.2011 12:27
Nový terminál na letisku v Bratislave Foto:
ČSA rušia linky z bratislavského letiska, zdôvodňujú to nezáujmom Slovákov.
debata (3)

České aerolínie (ČSA) sa rozhodli zrušiť zostávajúce tri pravidelné linky z Bratislavy do Amsterdamu, Paríža a Larnaky. Zároveň pozastavia aj lety z Prahy do Popradu a Žiliny. Pravidelná linka ČSA z Prahy do Košíc bude naďalej pokračovať podľa aktuálneho zimného letového poriadku.

Rozhodnutie o zastavení letov má podľa českého národného leteckého dopravcu primárne ekonomický základ. „Spoločnosť sa k tomuto kroku rozhodla na základe prepadu záujmu slovenských cestujúcich tieto spoje využívať a prepadu rezervácií na prvý štvrťrok budúceho roku. Rozhodnutie urýchlila nelegálna protestná akcia časti pilotov Českých aerolínií, avizovaná štrajková pohotovosť a potreba zaistiť dostatočnú kapacitu na pravidelných linkách vypravovaných z Prahy,“ informovala v utorok hovorkyňa ČSA Hana Hejsková.

Manažment bratislavského letiska pozorne sleduje pomery vo vnútri Českých aerolínií prostredníctvom médií. „Dopravca nás do tohto momentu oficiálnou cestou neinformoval o dôvodoch rušenia letov z a do Bratislavy. Letisko Bratislava sa touto cestou ospravedlňuje cestujúcim ČSA za prípadné komplikácie súvisiace s ich cestou,“ uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická. Aktuálny stav je však podľa nej mimo dosah letiskovej spoločnosti a letisko ho zo svojej pozície nevie nijako ovplyvniť.

Počet pravidelných liniek na bratislavskom letisku sa po zrušení troch liniek ČSA zníži na pätnásť. Pravidelné lety tak budú počas zimnej sezóny zabezpečovať už len štyria dopravcovia – Ryanair, UTair Aviation, El Al a Danube Wings. Letiská v Žiline a Poprade po zastavení letov ČSA z Prahy prídu momentálne o svoje jediné pravidelné spojenia. Linka ČSA do Žiliny fungovala od júla 2005 a do Popradu od mája tohto roku. Popradské letisko bude mať od 8. decembra nové priame letecké spojenie s Varšavou a Gdanskom. Lety bude prevádzkovať poľská regionálna letecká spoločnosť Eurolot dvakrát týždenne, vo štvrtok a v nedeľu.

České aerolínie sa podľa ich stanoviska rozhodli opustiť neziskové aktivity, naďalej však vyhľadávajú nové príležitosti. Napríklad do Ruska a na Ukrajinu v zime vypravia o dvadsať letov týždenne viac. V letovom priadku aerolínií sa tiež objavili novinky v podobe diaľkových spojov so spoločnosťou Etihad, pričom 18. decembra bude vypravené prvé lietadlo do azerbajdžanskej metropoly Baku. Znižovanie kapacity na jednotlivých linkách a ukončenie operovania na niektorých linkách České aerolínie avizovali minulý mesiac v liste odborovým organizáciám a všetkým zamestnancom spoločnosti. „Je to krok, ktorým České aerolínie reagujú na vývoj trhu a nastupujúcu krízu v Európe,“ dodala Hejsková.

3 debata chyba