Merkelová a Sarkozy chcú novú Európu

Európsku úniu musíme nanovo premyslieť, pretože kríza ukázala jej slabiny a rozpory. V prejave zosúladenom s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

05.12.2011 07:47
Merkelová, Sarkozy Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym.
debata (5)

Dvaja lídri najväčších ekonomík únie sa v pondelok stretnú vo Francúzsku, aby sa dohodli na zmenách zmlúv o EÚ, ktoré umožnia väčšiu rozpočtovú integráciu a kontrolu hospodárenia štátov. Na nasledujúcom piatkovom summite ju potom predložia ostatným šéfom vlád členských krajín. Hlbšia integrácia má pomôcť v boji s dlhovou krízou.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Nejde o nič menej ani o nič viac ako o posilnenie Európy,“ zdôraznila Merkelová v Spolkovom sneme.„O fiškálnej únii už nielen hovoríme, ale začíname ju tvoriť,“ dodala. Fiškálna únia by sa podľa Merkelovej nemala obmedziť len na eurozónu, ale mala by platiť v celej EÚ.

Nemecko chce zmenami zmlúv posilniť pakt stability a pre štáty, ktoré pravidlá porušujú, zaviesť žaloby pred európskymi súdmi. „Dôležitú úlohu v tom musia hrať Európska komisia a Súdny dvor Európskej únie,“ načrtla kancelárka.

Sarkozy však prílišnú moc bruselských úradov odmieta. „Reforma Európy nie je pochod k nadnárodnému rozhodovaniu,“ vyhlásil prezident s tým, že rozpočtová politika by sa koordinovala na medzivládnej úrovni. Podkopanie francúzskej suverenity by totiž podľa pozorovateľov Sarkozymu mohlo zlomiť krk v aprílových prezidentských voľbách.

„V Nemecku zoštíhľujeme rozpočet už niekoľko rokov. Nicolas Sarkozy v piatok povedal, že Európa musí dosiahnuť zníženie dlhov, a to je možné len železnou rozpočtovou disciplínou,“ ocenil Peter Altmaier z vládnej konzervatívnej strany Sarkozyho odvahu povedať voličom, že Francúzsko musí prekonať svoj sociálny model.

Merkelová však francúzskeho kolegu presvedčila, že Európska centrálna banka musí zostať nezávislá. Rovnako stále odmieta spoločné európske dlhopisy a masívne tlačenie peňazí v ECB na spôsob amerického Fedu. Hoci to kancelárka nahlas nehovorí, zdroje z jej okolia priznali, že je za vystupňovanie nákupov dlhopisov Talianska, Španielska a ďalších ohrozených krajín centrálnou bankou.

Sarkozy v piatok nepresvedčil o nutnosti zmeniť európske zmluvy britského premiéra. „Pokiaľ sa bude zmluva meniť, zaistím, aby sme ešte viac ochránili a posilnili britské záujmy,“ povedal po schôdzke David Cameron, ktorý doma odoláva tlaku euroskeptického krídla Konzervatívnej strany uvoľniť putá Británie s EÚ. Obávajú sa najmä toho, že fiškálna únia poškodí záujmy londýnskeho finančného centra. K lepšej nálade však prispel prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, ktorý otvoril dvere agresívnejším krokom v boji proti dlhovej a bankovej kríze, len čo politici schvália prísnejšiu kontrolu hospodárenia.

Väčšia nádej na trhoch v skutočné riešenie dlhovej krízy pomohla svetovým akciám aj európskym dlhopisom, ktoré pokračovali v zotavovaní. Desaťročné nemecké dlhopisy sú opäť lacnejšie ako bezpečné americké a britské. Z rekordných takmer osem percent spadli výnosy talianskych dlhopisov na 6,65 percenta a aj Španielsko platí investorom za desaťročný dlh únosných 5,68 percenta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba