Taliansko si samo nepomôže

Vyčíňanie dlhovej krízy, ktorá si opäť zgustla na Taliansku, zatiaľ nemá konca.

01.12.2011 09:27
Taliansko, Rím Foto:
Ilustračné foto
debata

Rím si totiž v utorok požičal peniaze za neúnosné úroky, a to napriek nedávnej výmene vlády, ozdravnému balíčku za 50 miliárd eur a pomoci od Európskej centrálnej banky. Ak by investori požadovali od krajiny aj naďalej vysoké úroky, nevykrylo by ich napríklad ani dvíhanie dane z pridanej hodnoty o ďalšie dve percentá.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

O spôsobe, ako udržať Taliansko nad vodou, rokovali aj ministri financií eurozóny. V hre je osud celej erozóny. Bez pomoci to Taliani zrejme nezvládnu. Aj s prijímaním posledného ozdravného balíka totiž mala talianska vláda veľké problémy, preto by ďalšie drastické opatrenia nemuseli nájsť politickú podporu.

Vláda zdvihla DPH na 21 percent, čo má priniesť do rozpočtu 4,5 miliardy eur. Pri súčasných úrokoch by však talianska vláda na splácanie dlhu potrebovala namiesto plánovaných 85 miliárd o 9 až 15 miliárd viac.

Podľa odborníkov je tak Rím v patovej situácii. „Je to skutočne kritické. Viac než dva alebo tri mesiace to Taliani zrejme nevydržia,“ konštatovala Markéta Šichtařová, riaditeľka Next Finance. Podľa nej finančný trh vidí, že vysoký výnos je neudržateľný, pretože sa špekuluje o zhoršení ratingu. „Horší rating by opäť zvyšoval výnosy. Taliansko sa tak už dostalo do zacyklenej špirály,“ spresnila Šichtařová.

Neriadený pád Talianska by však ohrozil menovú úniu ako celok. Niektoré podniky sa začínajú pripravovať aj na Európu bez eura. Podľa agentúry Reuters to zatiaľ firmy nepovažujú za pravdepodobné, ale možné vyústenie situácie. Dokumentujú to otázkou, ktorú minulý týždeň položil na porade jednej farmaceutickej firmy jej finančný riaditeľ. „Ako by sme precenili dva kľúčové inzulínové produkty, ak euro skolabuje?“

Podľa analytikov však Nemci s Francúzmi pád Talianska a tým aj spoločnej meny nedopustia. „Len čo by skrachovalo Taliansko, padli by aj banky. Európske banky bymali veľký problém, pretože ak by došlo napríklad k odpisu tretiny dlhov krajiny, zruinovalo by to finančný sektor,“ vysvetlil Kamil Boros, analytik XTB.

Zachrániť Taliansko a euro by mal podľa politikov navýšený euroval, ktorý by napríklad mohol poisťovať pätinu nových dlhov. Rovnako by sa mala zvýšiť aj jeho celková sila na bilión eur, čo však začali odborníci aj politici v predchádzajúcich dňoch spochybňovať. Ako o trvalom riešení sa začalo hovoriť o fiškálnej únii či dvojrýchlostnej Európe. Do úvahy však pripadá aj zachovanie menovej únie s tým, že by sa vytvoril elitný klub krajín s najvyšším hodnotením. Do neho by spadalo šesť krajín. „Uvažovať len o VIP klube, kde by boli krajiny s AAA ratingom, nemá zmysel, lebo takýto rating už čoskoro nebude mať žiadna európska krajina,“ tvrdí Šichtařová.

V súčasnosti sa o strate ratingu špekuluje najmä v súvislosti s Francúzskom. V sekaní ratingov však podľa Borosa ratingové agentúry zaostávajú za trhmi. „Francúzske výnosy sú už v súčasnosti na úrovni krajín s horším ratingom,“ konštatoval Boros. Podľa neho sú preto nereálne aj spoločné dlhopisy elitného klubu, ktoré by mali mať úroky okolo dvoch percent. „V tomto rozsahu majú výnosy Nemci. Rakúsko či Francúzsko majú oveľa vyššie úroky, preto sú to nereálne čísla,“ spresnil Boros.

Podľa Šichtařovej je však reálne rozdelenie eurozóny na silnejší sever a slabší juh, čím by vzniklo akési euro 2. Situáciu sa zatiaľ snaží stabilizovať aspoň Európska centrálna banka, ktorá skupuje dlhy ohrozených krajín. Naposledy sa jej však nepodarilo všetky peniaze stiahnuť z trhu a do obehu sa tak dostali nekryté eurá, ktoré tlačia na rast cien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba