Mäso dražie. Slovensko má prázdne farmy

Mesiac pred Vianocami dražie mäso, pričom hovädzie láme rekordy. Polievkové hovädzie predné ešte na jar prelomilo hranicu šiestich eur a kilogram hovädzieho zadného už stojí takmer osem eur. No nielen mäso na roštenky je drahé. Končia sa aj časy lacného bravčového. Za posledných desať mesiacov zdraželo od 33 do 43 centov za kilogram a predáva sa tak za 3,90 eura.

27.11.2011 20:00 , aktualizované: 28.11.2011 12:00
Mäso, obchod, nákup, reťazec Foto:
Už ani bravčové mäso sa nedá kúpiť lacno, Slovensko totiž musí dovážať až 60 percent spotreby.
debata (104)

Na otázku, kam sa podelo lacné mäso, poľnohospodári odpovedajú, že Slovensko má prázdne maštale. „Zabudnite na lacné bravčové mäso, keď Slovensko z vlastných fariem pokrýva len necelých 40 percent spotreby najžiadanejšieho mäsa,“ hovorí predseda Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich.

Väčšina bravčového mäsa, ktorá sa predáva na Slovensku, pochádza z dovozu. Mäsové výrobky podľa Andreja Imricha obsahujú na 90 percent zahraničné mäso. Často ide o mrazené mäsá a nedá sa vylúčiť, že pochádzajú z výpredajov štátnych hmotných rezerv niektorej zo západoeurópskych kra­jín

Je to najschodnejšia cesta, ako sa dostať k lacnej surovine a zároveň vyhovieť tlaku obchodných reťazcov na dodávateľov, aby dávali či už výsekové mäso, alebo výrobky do akcií.

Že mäso dražie z týždňa na týždeň, potvrdzuje aj bratislavský mäsiar Ladislav Orbán. Na Slovensku ho už podľa neho ani niet veľmi kde kupovať. V celej krajine, ktorá ešte v deväťdesiatych rokoch mala hustú sieť veľkých priemyselných, ale aj malých družstevných bitúnkov, totiž fungujú len dva väčšie a zopár menších súkromných a družstevných porážok. Výsledkom je, že už takmer jedna tretina slovenských ošípaných smeruje na maďarské bitúnky.

Podľa Orbána do Vianoc bude cena mäsa rásť, až po sviatkoch možno očakávať istý cenový útlm. „Za rastom cien mäsa je zvýšený dopyt po bravčovom mäse v Rusku a v Juhovýchodnej Ázii. Tam teraz smerujú vývozy z Dánska, Holandska aj Nemecka, preto mäso dražie v celej Európe a logicky aj na Slovensku,“ hovorí Imrich.

Ľudia preto začali kupovať menej mäsa. Ladislav Orbán otvoril v Bratislave tri nové predajne, ale celkový objem tržieb sa nezvýšil. „Skôr než ľudia kúpia mäso, rozmyslia si, na čo vydajú peniaze, všetko totiž zdraželo,“ podotýka mäsiar. „Oči by kupovali, ale peňaženka nedovolí,“ dopĺňa Orbánovu skúsenosť predseda družstva v Špačinciach pri Trnave Rudolf Nádaský.
Špačinské družstvo ako jedno z posledných na Slovensku chová väčšie stádo výkrmového dobytka. Tohto roku predalo 900 býčkov, dve tretiny menším slovenským mäsiarom a jednu tretinu kúpili rakúski obchodníci.

„Predali by sme všetko na Slovensku domácim odberateľom, ale tí nemajú takých solventných zákazníkov ako Rakúšania. Vybudovali sme si s nimi solídne vzťahy v časoch, keď mäso na Slovensku nemalo cenu,“ vysvetľuje Rudolf Nádaský. Najlepšie zvieratá z družstva idú von aj preto, lebo zahraniční odberatelia nemajú problém zaplatiť 1,94 eura za kilogram dobrej hovädziny. Domáci odberatelia platia za býky od 1,76 do 1,80 eura. Nuž a od tejto ceny sa odvíja priemerná pultová cena hovädzieho predného za zhruba 6,40 či zadného za 7,90 eura.

„Vychádza nám, že asi 80 percent ľudí pri nákupoch nehľadí na pôvod mäsa, ale na jeho cenu. Len 20 percent ľudí je ochotných priplatiť si za kvalitu,“ vraví Peter Šiška, obchodný zástupca spoločnosti Swaman Myjava. Tá má ešte stále vlastný bitúnok, kde denne poráža okolo 800 ošípaných. Má ich zo Slovenska, ale najväčšími dodávateľmi sú farmy s dánskymi investormi. Aj to dokresľuje obraz o tom, kto dnes mieša karty v bravčovom mäse.

Kto chce lacnejšie mäso, môže si ho kúpiť v akcii, ale ani reťazce už neponúkajú pliecko pod tri eurá ako na začiatku roka, keď na Slovensko prúdilo mäso z Nemecka postihnutého dioxínovou aférou. Mäso podľa Šišku zdraželo aj preto, lebo ľudia na vidieku nakupujú celé ošípané na vianočné zabíjačky. Polku ošípanej si možno kúpiť aj v jednom z reťazcov. Nie je to mäso zo Slovenska, ale z jedného českého bitúnku. Pravá slovenská ošípaná práve tak ako hovädzie mäso je úzky profil.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba