Dlhová kríza kosí, na muške sú Japonci

Dlhová nákaza zamierila z Európy na východ. Jej najnovšou obeťou môže byť Japonsko, ktorému sa podľa Medzinárodného menového fondu môže začať výrazne predražovať splácanie dlhu. Doteraz totiž Japoncom investori napriek najvyššiemu zadlženiu na svete dôverovali.

25.11.2011 07:00
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Peniaze, jen, libra, dolár euro
debata (1)

„Udalosti v Európe ukazujú, že v jednom momente stratíte dôveru trhov a situácia sa rýchlo zhorší,“ konštatoval podľa agentúry Bloomberg Takahira Ogawa zo singapurskej divízie Standard & Poor's. Rovnaký priebeh totiž v súčasnosti zažíva Nemecko, ktoré cez nízke úroky z krízy posledné mesiace nepriamo profitovalo.

Úroky desaťročného nemeckého dlhu sa však vo štvrtok vyšplhali na viac ako 2,2 percenta, pričom ešte nedávno boli hlboko pod dvoma percentami. Po dva a pol roku dokonca vyskočili vyššie ako výnosy britských dlhopisov. „Problém je, že už ani Nemecko nie je bezpečné. Nervozita je taká veľká a je obava, že dlhová kríza by mohla zasiahnuť aj Berlín,“ vysvetlil Ronald Ižip, analytik Trim Broker.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Neistota tak prevládla aj nad dobrými správami z nemeckej ekonomiky, ktorá v treťom štvrťroku zrýchlila rast na pol percenta z 0,3 percenta na jar tohto roka. Rovnako sa zotavila aj nálada nemeckých podnikateľov.

Viac ako Nemecko je však ohrozený Paríž, ktorému ratingová agentúra Fitch pohrozila znížením hodnotenia. Za neistotu Francúzi už dlhšie platia vyššími úrokmi. Ak by agentúra skutočne Parížu rating znížila, pocítil by to aj euroval. „Ak stratia rating, euroval bude vo veľkých problémoch. Kto ho bude garantovať? Zostalo by to len na Nemecku,“ spresnil Ižip.

Euroval by pritom v najbližšom čase mohol podľa Carlosa Pinu, bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Portugalska, riešiť ďalšiu pomoc Lisabonu. Po prvej, 78-miliardovej pôžičke by krajina mohla podľa jeho vyjadrenia v televízii CNBC potrebovať dodatočných 20 až 25 miliárd eur. Portugalcov včera agentúra Fitch zaradila do špekulatívneho pásma s negatívnym výhľadom.

Podľa Ižipa v súčasnosti prichádzajú do úvahy dve riešenia dlhovej krízy, a to európske dlhopisy alebo zásahy centrálnej banky. Proti sú zatiaľ Nemci. „Po nevydarenej stredajšej aukcii nemeckých dlhopisov budú zrejme aj oni premýšľať a prídu na rad zásahy Európskej centrálnej banky,“ doplnil Ižip.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba