Juh Európy sa potápa, krváca aj Madrid

Do špirály dlhovej krízy sa najnovšie poriadne zaplietlo aj Španielsko.

19.11.2011 06:55
Španielsko, volebná kampaň, kríza Foto:
Táto kríza je podvod - hlása transparent jedného z protestujúcich v Pamplone na zhromaždení pred španielskymi voľbami.
debata (6)

Krajina označovaná ako posledné juhoeurópske prasiatko krajín PIIGS (Portugalsko, Taliansko, Grécko, Španielsko, ale aj Írsko) totiž vo štvrtok naplno pocítila nevôľu investorov a za desaťročnú pôžičku zaplatila najvyšší úrok za posledných 14 rokov. Dostala sa na hranicu, keď Atény, Dublin či Lisabon žiadali o pomoc zvyšok menovej únie a spolu s Rímom je tak horúcim kandidátom na záchranu.

Španieli si vo štvrtok na trhu požičali 3,6 miliardy eur, no za takmer 7–percentný úrok, ktorý by neboli schopní dlhodobo splácať. Rovnako krajina zápasila aj so slabším záujmom investorov. Podľa odborníkov ide o výsledok politickej nestability v krajine.

„Španielsko zažije koncom novembra parlamentné voľby. Podľa prieskumu by mala nastať výmena strán vo vláde. Podobne ako v Taliansku i tu môže nastať určitá parlamentná kríza, kvôli ktorej nebude možné prijímať úsporné opatrenia,“ povedal Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Tlak na výnosy dlhopisov krajín eurozóny s výnimkou najsilnejšieho Nemecka však podľa Kamila Borosa z XTB naznačuje aj kolaps dôvery voči dlhopisom ." V súčasnosti ale investori vidia, že im v prípade kúpy štátneho dlhopisu v rukách môže ostať čierny Peter, a tak ich ochota financovať štátne dlhy rapídne klesá," vysvetlil Boros.

Na rozdiel od zadlženého Talianska však Španielov ťaží najmä realitná bublina, ktorá vznikla pre pomerne nízke úrokové sadzby, ktoré dostali vstupom do eurozóny. Samotná krajina totiž mala minulý rok celkový dlh vyše 60 percent, zatiaľ čo miestne domácnosti boli zadlžené na 85 percent výkonu ekonomiky.

Okrem toho však na španielske banky tlačia aj problémy talianskeho bankového sektora. „Taliansko a Španielsko sú pomerne značne prepojené, a to predovšetkým vo finančnom sektore,“ spresnil Tomčiak. Rovnako však krajine chýba aj dostatočný rast, ktorý by jej pomohol vymotať sa z dlhovej krízy. Na budúci rok Madridu totiž Európska komisia prognózuje posilnenie ekonomiky len o 0,7 percenta.

Na napätú situáciu v Španielsku vo štvrtok zareagovali poklesmi aj európske akcie. „Máme veľký tlak na výnosy dlhopisov. Máme štrukturálne problémy, problémy s likviditou plus obavy trhu. To je veľmi zlé,“ vysvetlil pesimizmus na trhoch pre televíziu Bloomberg Patrick Leglan zo Societe Generale.

6 debata chyba