Bundesbanka odmieta tlačenie ďalších peňazí

Nemecká centrálna banka odmieta výzvy, aby pomohla financovať záchranu eurozóny. Šéf Deutsche Bundesbank Jens Weidmann tak urobil čiaru cez rozpočet niekoľkým svetovým politikom, ktorí v minulých dňoch naznačovali, aby si Európa z problémov pomohla sama. Weidmann sa, naopak, priklonil na stranu kancelárky Angely Merkelovej a nápad pokračovať v tlačení peňazí označil za sladký jed.

09.11.2011 07:45
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Na posilnenie úlohy európskych centrálnych bánk eurozóny vyzvali napríklad britský premiér David Cameron, americký prezident Barack Obama či ruský premiér Vladimir Putin. Európska centrálna banka (ECB) by podľa nich mala slabé zadlžené krajiny podporiť.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Niektoré zdroje v Nemecku uvádzajú, že Weidmann sa na schôdzke najdôležitejších krajín skupiny G20 minulý týždeň dostal do sporu s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäubleom kvôli návrhu využiť na záchranu eura zlaté rezervy jednotlivých členských krajín. Z rovnakého dôvodu sa Weidmann údajne nepohodol ani s ľuďmi z ECB.

Návrhom využiť zlaté rezervy či takzvané zvláštne práva čerpania (SDR; Special Drawing Rights) Medzinárodného menového fondu sa už zaoberala ECB. Merkelová ale zástupcom G20 nakoniec povedala, že Bundesbanka je nezávislou inštitúciou a preto kancelárka taký návrh nemôže podporiť. Šéf Bundesbank podľa agentúry Reuters jej postoj ocenil a názor svojho ústavu dal jasne najavo.

„Som rád, že aj nemecká vláda zaznamenala náš nesúhlas, aby k finančnej pomoci ostatných členov Európskej menovej únie Nemecko použilo svoje devízové či zlaté rezervy,“ povedal šéf Bundesbank. Weidmann už tiež skôr povedal, že nesúhlasí ani s programom nákupu štátnych dlhopisov, ktorý uplatňuje ECB. Podľa neho to ohrozuje nezávislosť centrálnej banky, pretože sa stiera rozdiel medzi fiškálnou a menovou politikou.

Weidmannov predchodca Axel Weber odstúpil z čela Bundesbank práve kvôli tomu, že sa nechcel prizerať, ako ECB tlačí peniaze a nakupuje za ne dlhopisy vlád zadlžených krajín eurozóny. Na odchode z vedenia ECB je tiež ďalší Nemec Jürgen Stark. Informované zdroje tvrdia, že bankár odchádza tiež na protest proti programu nákupu štátnych dlhopisov.

Weidmann povedal, že zákaz menového financovania je jedným z najväčších úspechov centrálneho bankovníctva. Poukázal pritom na skúsenosť Nemecka s hyperinfláciou po prvej svetovej vojne. Financovanie verejného dlhu je podľa Weidmanna obrovským rizikom a navyše znižuje motiváciu vlád, aby sa rozpočet snažili dostať pod kontrolu zavádzaním hlbokých reforiem.

„Vlády tým strácajú motiváciu podporovať zdravé verejné financie, vytvára sa tým chuť mať ešte viac toho sladkého jedu a poškodzuje to dôveryhodnosť centrálnej banky v jej úsilí o cenovú stabilitu,“ obhajoval svoj postoj Weidmann.

Vlády by podľa šéfa Bundesbank mali ozdraviť rozpočty. Nemecku radí, aby neoslabovalo svoju fiškálnu pozíciu tým, že bude míňať príjmy, s ktorými v pôvodných plánoch nepočítalo. Naopak, malo by ich aj naďalej využívať na ďalšiu konsolidáciu rozpočtov na všetkých vládnych úrovniach. Na adresu Grécka Weidmann povedal, že ak Atény nebudú súhlasiť s podmienkami, ktoré umožnia Aténam čerpať finančnú pomoc, Grécko žiadnu pomoc nedostane.

2 debata chyba